Opprørt over Erna Solberg

Amnesty Norge reagerer meget sterkt på Erna Solberg, som i Dagbladet i går sa at det nesten er umulig å få dømt personer som mulla Krekar i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Det er nesten umulig å straffeforfølge noen når det har skjedd i et annet land og når det ikke er en del av et rettsoppgjør i et annet land,» sa kommunalminister Erna Solberg i forbindelse med at Økokrim hadde besluttet å løslate mulla Krekar.

Har tatt ansvar

- Vi ser at Økokrim sliter i Krekar-saken. Men det er et merkelig signal Solberg kommer med. Jeg oppfatter at hennes uttalelser bryter med de intensjoner norske myndigheter har når det gjelder internasjonal rettsorden og jurisdiksjon, sier generalsekretær Petter Eide i Amnesty Norge.

Eide legger vekt på at Norge har tatt på seg et ansvar i forbindelse med å rettsforfølge forbrytelser begått i et annet land, blant annet når det gjelder krigsforbrytelser, økonomiske forbrytelser og barnekidnappinger.

- Norge har også tatt på seg forpliktelser i kampen mot internasjonal terror. Når Erna Solberg går ut slik hun gjorde i Dagbladet i går, gir det et signal om at dette ikke er et område som skal prioriteres, sier Eide

Naive Amnesty?

Eide er også opprørt over Solbergs uttalelser om naiviteten blant norske organisasjoner som tror det er lett å straffeforfølge folk i Norge som har begått forbrytelser i et annet land.

- Jeg regner det som ganske sikkert at det er Amnesty Norge Solberg sikter til. Vi er ikke naive. Vi har aldri sagt at noe slikt er enkelt. Men Amnesty International har 40 års erfaring i å etterforske menneskerettighetsbrudd. Vi vet også at det er mulig å nå fram, sier Eide.

- Solberg demper forventningene til at Norge kan etterforske krigsforbrytelser. Hvis ikke Norge har ressurser til å drive internasjonal rettsforfølgelse, hvem har det da? spør Eide. Han reagerer også på at Erna Solberg kommer med sine uttalelser om mulla Krekar før Økokrim har avgjort om saken skal henlegges.

- Vi bør anerkjenne at Økokrim har dratt til Nord-Irak for å etterforske mistanke om angivelige krigsforbrytelser. Solberg bør være forsiktig med uttalelser av denne typen. Hun er en sentral person som både kan bli Høyres nye leder og norsk statsminister, sier Petter Eide.

FÅR KRITIKK: Erna Solberg