Opprørt over Frp-rot: - Alvorlig

Venstre-leder Guri Melby reagerer på dobbeltkommunikasjon om Russland og Putin fra Frps representanter. - Dette er for alvorlig til å ikke ta tak i.

MÅ RYDDE OPP: Venstre-leder Guri Melby mener Frp må rydde opp i egne rekker og beslutte hva som er Frp's politikk hva gjelder Russland og Putin. Her er Carl.I Hagen sammen med Christian Tybring-Gjedde under partiets valgvake på Grand Hotel i 2015. Foto: Vidar Ruud / NTB
MÅ RYDDE OPP: Venstre-leder Guri Melby mener Frp må rydde opp i egne rekker og beslutte hva som er Frp's politikk hva gjelder Russland og Putin. Her er Carl.I Hagen sammen med Christian Tybring-Gjedde under partiets valgvake på Grand Hotel i 2015. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

- Hvis Listhaug tar avstand fra Hagen, så må hun vel også ta avstand fra sin egen utenrikspolitiske talsperson som over mange år har sagt de samme tingene som Hagen i media, sier Venstre-leder Guri Melby til Dagbladet.

Onsdag omtalte Dagbladet et nylig slettet Facebook-innlegg av Frp-nestor Carl I. Hagen.

Her uttalte han blant annet at han synes den vestlige avvisningen av en folkeavstemming i Donbas er «meget uklok» og at han var skuffet over Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

Frp tok avstand fra Hagens uttalelser, men det er ikke nok, mener Melby.

Nå ber hun Frp om å rydde opp i egne rekker.

Ikke bare Carl Ivar

Melby hevder nemlig at Hagen ikke er alene om å ha slike holdninger i Frp.

Også utenrikspolitisk talsperson, Christian Tybring-Gjedde, som sitter i utenrikskomiteen sammen med Listhaug, har hatt ligenende uttalelser, påpeker hun.

Hun viser blant annet til en artikkel i Dagbladet fra 2018 som omtalte at Hagen hadde latt seg intervjue av den russiske TV-kanalen Russia Today (RT). Her gir Hagen uttrykk for at Vesten må akseptere at Russland tar Krimhalvøya, som de annekterte i 2014.

REAGERER: Guri Melby mener temaet er for alvorlig til at Frp skal kunne slippe unna med sin dobbeltkommunikasjon. Nå ber hun om klar tale fra Frp-leder Sylvi Listhaug. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
REAGERER: Guri Melby mener temaet er for alvorlig til at Frp skal kunne slippe unna med sin dobbeltkommunikasjon. Nå ber hun om klar tale fra Frp-leder Sylvi Listhaug. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

Den gang understreket Tybring-Gjedde at Hagens utspill ikke var Frp-politikk, men sa seg likevel enig i deler av Hagens budskap.

- Han er fortsatt utenrikspolitisk talsperson, altså er han ansvarlig for partiets utenrikspolitikk, sier Melby.

- For alvorlig

- Er det ikke lov til å ha ulike meninger i et parti, Melby?

- Jo, det er det. Men verken Hagen eller Tybring-Gjedde er hvem som helst i Frp. Hagen er tidligere leder av partiet, og man må forvente at det veier tungt både i partiet og blant folk hva han sier, sier Melby før hun går over på partikollegaen:

- For bare noen få år siden åpnet Tybring-Gjedde for å godta russisk kontroll over Krim, hvis det kunne bedre relasjonene mellom Russland og Vesten. Altså nøyaktig det som Putin vil gjøre i Luhansk nå.

Melby påpeker at Tybring-Gjedde sitter i utenrikskomiteen og er Frps utenrikspolitiske talsperson. Det betyr at han uttaler seg på vegne av partiet i utenrikssaker.

- Han har også sagt at Nato og Stoltenberg har brukt for sterke ord mot Russland og Putin, og bedt om å trappe ned sanksjonene mot Russland. Er ikke det Frps politikk, eller har Frp en privatpraktiserende utenrikspolitisk talsperson? Det må avklares, ellers er det umulig å forstå hva partiet mener, sier Melby.

Melby understreker at hun i utgangspunktet mener partiers interne anliggende får være opp til dem, men at akkurat i dette tilfellet er det for alvorlig til å ikke ta tak i.

- Vår nabo i øst trapper akkurat nå opp sin brutale invasjon av Ukraina. Da må partiene på Stortinget avklare hvor de står, fortsetter Melby.

Hun er klar på at tida der Russland kan annektere territorium gjennom falske folkeavstemninger, er forbi, og at resten av verden ser rett gjennom dette spillet.

Hun kommer også med en politisk oppfordring:

- Vesten må umiddelbart trappe opp støtten til Ukraina, og de må få våpenstøtten de trenger for å slå tilbake mot det imperialistiske og autoritære regimet til Putin. Vi må være på vakt nå, avslutter hun.

- Unødvendig å nevne

Christian Tybring-Gjedde svarer på kritikken fra Melby ved å si at han synes det er «uheldig og unødvendig» å igjen bringe opp dette til debatt.

- Det politiske miljøet bør stå samlet i vårt forsvar av Ukraina og ikke skape debatter som kun har som formål å skape splittelse. Jeg har for min del gjentagende ganger sagt at jeg tok feil av Putin. Han viste seg å være en diktatorisk leder med ingen respekt verken for naboland eller menneskeliv, sier Tybring-Gjedde til Dagbladet.

Han fortsetter med å si at han, uten sammenligning forøvrig, i likhet med den franske presidenten Macron og den tyske forbundskanselleren Scholtz, hadde tro på og håp om en diplomatisk løsning.

- Men det var fåfengt. Jeg har forøvrig aldri gitt uttrykk for eller støttet en ide om folkeavstemning i noen deler av det østlige Ukraina, slik Russland planlegger for nå. Etter Russlands angrep på Ukraina har jeg vist et stort engasjement for Ukrainas forsvar. Enten det gjelder i debatter, appeller eller på Stortinget.

Svarer med bilde

Tybring-Gjedde benytter også anledningen til å sende et bilde av tidligere statsminister Erna Solberg sammen med Putin til Dagbladets reportere.

VEDLAGT: Tybring-Gjedde svarer på kritikken ved å legge ved dette bildet av tidligere statsminister Erna Solberg sammen med president Vladimir Putin under en middag i St- Petersburg i 2019. Foto: Berit Roald / NTB
VEDLAGT: Tybring-Gjedde svarer på kritikken ved å legge ved dette bildet av tidligere statsminister Erna Solberg sammen med president Vladimir Putin under en middag i St- Petersburg i 2019. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

- Det er nok flere som bør feie for egen dør. Bildet er tatt under møte i Arktisk Råd i 2019. Det er fem år etter Russlands annektering av Krim. Her er både statsministeren og utenriksministeren i muntert passiar med President Putin. Ser ikke ut som det er annekteringen av Krim som har det største fokuset. Dette var forøvrig en regjering Venstre var en del av, avslutter Tybring-Gjedde.

Om kritikken fra Melby gjentar Sylvi Listhaug svaret om Carl. I Hagens Facebook-innlegg. Der skrev hun blant annet at uttalelsene ikke har noen støtte i partiet.

- Det finnes ingen tvil om hvor Frp står i denne saken. Hadde Guri Melby fulgt med, så ville hun sett at Frp har fremmet en lang rekke forslag for å hjelpe Ukraina med penger, våpen og utstyr. Etter Putins siste eskalering er det viktigere enn noen gang at Norge og det internasjonale samfunnet støtter opp om Ukraina, legger Listhaug til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer