<strong>IKKE FORBUDT:</strong> «Skal et barn fengsles, vil det bli etablert kontakt mellom utlendingsinternatet og barnevernet. Utlendingsloven forbyr ikke fengsling av barn», svarte justisminister Anders Anundsen (Frp) på et spørsmål fra Karin Andersen (SV) i juni. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
IKKE FORBUDT: «Skal et barn fengsles, vil det bli etablert kontakt mellom utlendingsinternatet og barnevernet. Utlendingsloven forbyr ikke fengsling av barn», svarte justisminister Anders Anundsen (Frp) på et spørsmål fra Karin Andersen (SV) i juni. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Opprørt over justisministerens forsvar for barnefengsling

- Anundsen har ikke skjønt at Barnekonvensjonen gir barn egne rettigheter, sier Janne Raanes i Redd Barna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Janne Raanes i Redd Barna er opprørt over justisminister Anders Anundsens (Frp) legitimering av fengsling av barn i Dagbladets artikkel igår.

- Vi har en justisminister som ikke setter barnas rettigheter men innvandringspolitikk i sentrum, og det er en utvikling vi advarer mot, sier Raanes.

- Mangler hjemmel Dagbladet har i flere artikler skrevet om barn som sperres inne i Politiets utlendingsinternat på Trandum - som av jurister betegnes som et fengsel. Skal barn holdes der i mer enn 24 timer, kreves en fengslingskjennelse fra en domstol.

Igår sa jussprofessor Erling Johannes Husabø at det ikke er hjemmel i lovverket for at barn kan pågripes eller fengsles sammen med foreldrene. Justisdepartementet mener derimot at det ikke er grunn til å anta at dagens regelverk er i strid med Norges menneskerettslige forpliktelser, og skriver at «Utlendingsloven forbyr ikke fengsling av barn» og at det er unødvendig å endre reglene.

- Trandum er et symbol på at når internering av asylsøkere har blitt det største politiske prosjektet for regjeringen, står vi i fare for å hoppe bukk over barns rettigheter, sier Janne Raanes.

Hun støtter jussprofessor Husabøs syn om at lovverket ikke samsvarer med kravet i FNs barnekonvensjon om at barn skal ha en individuell vurdering og at fengsling bare kan brukes som siste utvei.

- Opprørende - Justisministeren har ikke skjønt at Barnekonvensjonen gir barn egne rettigheter uavhengig av hva foreldrene har gjort. Barn kan ikke behandles som pakkepost og som et vedheng til foreldrene, sier hun.

Ifølge Raanes bruker justisministeren, som overlot til senior kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange å svare på Dagbladets spørsmål, straffelovens ordlyd om at fengsling av en mindreårig bare kan skje dersom det er «tvingende nødvendig», når han skal begrunne sitt syn.

- Han prøver å legitimere at dette er greit, ved å bruke et annet lovverk. Han viser til straffeprosessloven som jo ikke sier noe om fengsling av asylsøkende barn, for å rettferdgigjøre sitt syn. Det er ganske opprørende. I stedet må han legge barnekonvensjonen til grunn og se på barn som hele mennesker med egne rettigheter.

Advarer I likhet med lederen for FNs barnekomité Kirsten Sandberg, tviler Raanes på om Norge gjør nok for å unngå fengsling i disse sakene.

- For noen år siden var det knapt barn på Trandum, nå er det 123, sier hun med henvisning til Dagbladets artikkel forrige torsdag.

Hun og Redd Barna er bekymret for at Fremskrittspartiets mål om økt bruk av internering av asylsøkere vil føre til at flere barn sperres inne.
- Vi vil gjerne advare mot at grensene flyttes for når det er greit å sette barn i fengsel, sier Janne Raanes i Redd Barna

<strong>- IKKE PAKKEPOST:</strong> - Barn kan ikke behandles som pakkepost og som et vedheng til foreldrene, sier Janne Raanes i Redd Barna. Foto: Redd Barna
- IKKE PAKKEPOST: - Barn kan ikke behandles som pakkepost og som et vedheng til foreldrene, sier Janne Raanes i Redd Barna. Foto: Redd Barna Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer