Opprørt over justisministerens forsvar for barnefengsling

- Anundsen har ikke skjønt at Barnekonvensjonen gir barn egne rettigheter, sier Janne Raanes i Redd Barna.

IKKE FORBUDT: «Skal et barn fengsles, vil det bli etablert kontakt mellom utlendingsinternatet og barnevernet. Utlendingsloven forbyr ikke fengsling av barn», svarte justisminister Anders Anundsen (Frp) på et spørsmål fra Karin Andersen (SV) i juni. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
IKKE FORBUDT: «Skal et barn fengsles, vil det bli etablert kontakt mellom utlendingsinternatet og barnevernet. Utlendingsloven forbyr ikke fengsling av barn», svarte justisminister Anders Anundsen (Frp) på et spørsmål fra Karin Andersen (SV) i juni. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Janne Raanes i Redd Barna er opprørt over justisminister Anders Anundsens (Frp) legitimering av fengsling av barn i Dagbladets artikkel igår.

- Vi har en justisminister som ikke setter barnas rettigheter men innvandringspolitikk i sentrum, og det er en utvikling vi advarer mot, sier Raanes.

- Mangler hjemmel Dagbladet har i flere artikler skrevet om barn som sperres inne i Politiets utlendingsinternat på Trandum - som av jurister betegnes som et fengsel. Skal barn holdes der i mer enn 24 timer, kreves en fengslingskjennelse fra en domstol.

Igår sa jussprofessor Erling Johannes Husabø at det ikke er hjemmel i lovverket for at barn kan pågripes eller fengsles sammen med foreldrene. Justisdepartementet mener derimot at det ikke er grunn til å anta at dagens regelverk er i strid med Norges menneskerettslige forpliktelser, og skriver at «Utlendingsloven forbyr ikke fengsling av barn» og at det er unødvendig å endre reglene.

- Trandum er et symbol på at når internering av asylsøkere har blitt det største politiske prosjektet for regjeringen, står vi i fare for å hoppe bukk over barns rettigheter, sier Janne Raanes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer