Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opprørt over Killengreen

HAMAR/SKIEN (Dagbladet): I går så Steinar Lensebakken cella sønnen Kristian (20) døde i natt til lørdag. Han er opprørt over politidirektør Ingelin Killengreen som vil overvåke glattcellene med videokameraer og lytteutstyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld kom Steinar Lensebakken og samboeren Randi Breiby til Hamar politistasjon for å se glattcella Kristian ble satt i natt til lørdag. I flere minutter ble de stående tause i det 12 kvadratmeter store rommet. 20-åringen de var så glad i, kom aldri ut derfra i live.

- Det trengs ikke mer elektronikk på dette rommet, men litt mer menneskelighet, sier Steinar Lensebakken.

Forsvar

Det skal være klarlagt at politiet fulgte vanlige rutiner for overvåking av fyllearresten. Likevel døde sønnen hans etter tre timers opphold på cella.

I går gikk politidirektør Ingelin Killengreen ut og foreslo strakstiltak i landets politiarrester. Hun vil ha lytteutstyr og overvåkingskameraer i alle sentralarrester.

- Tekniske innretninger kan neppe hindre et dødsfall. Det som er nødvendig er en vurdering av tilstanden til arrestantene av faglig kvalifisert personale. I Danmark blir ingen satt i fyllearresten uten at helsepersonell har vært inne i bilde. Det samme burde vi innføre her, sier Lensebakken.

Han ser på forslaget som et forsøk fra Killengreen på å forsvare politiet.

- Det kan virke som man til nå ikke har gode nok muligheter til å overvåke folk på glattcelle. Jeg tror det må helt andre tiltak til for at slike tragedier som skjedde med min sønn ikke skal skje igjen.

Sivilt søksmål

På vei ut fra Hamar politistasjon får Lensebakken et håndtrykk fra stasjonssjefen og en bærepose i hånda. I posen ligger Kristians ytterklær og sko. Utenfor tar følelsene overhånd. Han holder hendene tett rundt samboeren mens tårene presser på.

- Det er helt jævlig, rett og slett. Jeg snakket med Kristian klokka 23 den kvelden. Fire timer etter var han stein dau.

Lensebakken har anmeldt politiet på Hamar for uaktsomt drap. Anmeldelsen er nå oversendt politiets særskilte etterforskningsorgan, SEFO, som etterforsker dødsfallet til den unge gutten. Det er klarlagt at han ikke har vært utsatt for ytre vold, men dødsårsaken er ennå ikke kjent.

- Vi venter på en rapport fra Rettsmedisinsk institutt, sier SEFO-leder, tingrettsdommer Trond Christoffersen.

Dersom politianmeldelsen ikke fører fram, vil han vurdere sivilt søksmål.

- Politiet har jo latt sønnen min dø. Da kan de ikke si at ingen ting ble gjort galt, sier Lensebakken.

STERKE FØLELSER: Stasjonssjef Frode Børresen viste i går Steinar Lensebakken og samboeren Randi Breiby glattcella der Kristian (19) døde natt til lørdag. I hånda fikk de en plastpose med sønnens klær.
Hele Norges coronakart