Opprørt Solberg varsler straffetiltak mot Hviterussland

Hviterusserne må også få oppleve frie, demokratiske valg, mener statsminister Erna Solberg (H). Norge slutter seg til EU som har varslet sanksjoner mot landet.

KRITISK: Statsminister Erna Solberg går hardt ut mot Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko, og vasler nå om sanksjoner mot regimet. Foto: Hkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KRITISK: Statsminister Erna Solberg går hardt ut mot Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko, og vasler nå om sanksjoner mot regimet. Foto: Hkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Situasjonen i Hviterussland er dramatisk. Omfattende valgfusk og siden brutal politivold mot demonstrantene som protesterer mot valget, er et opprørende syn, skriver Solberg i et innlegg på sin egen blogg søndag kveld.

Tiden etter presidentvalget i den tidligere sovjetrepublikken 9. august har vært preget av omfattende demonstrasjoner mot president Aleksandr Lukasjenko.

Han har erklært seg som vinner av valget med rundt 80 prosent av stemmene, noe opposisjonen og store deler av befolkningen nekter å godta.

- Autoritære midler

I et lengre innlegg går Solberg skarpt i rette med Lukasjenkos regime og varsler norsk støtte til opposisjonen.

- Siden 1994 har president Aleksandr Lukasjenko styrt landet med autoritære midler. Grunnleggende politiske og sivile rettigheter har vært undertrykt, og flere tidligere presidentvalg har vært beheftet med store mangler, skriver Solberg.

Hun viser til at Norge i mange år har støttet menneskerettighetsarbeid i Hviterussland, som i vest grenser til EU-landene Polen og Litauen og i øst til Russland.

Men opptakten til valget ble preget av arrestasjoner av opposisjonskandidater, politiske aktivister, journalister og observatører, i tillegg til omfattende restriksjoner på grunnleggende rettigheter som mediefrihet og forsamlingsfrihet, ifølge Solberg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer