Opprydningen kan ta flere uker

Statens forurensningstilsyn (SFT) regner med at det vil ta flere uker og i verste fall måneder å fjerne oljeutslippene etter det havarerte fryseskipet «Green Ålesund».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag formiddag var et fly og et helikopter på oppdrag fra SFT over området for å kartlegge oljeutslippet. - Vi så tynn oljefilm over et område på 6 kvadratkilometer. Utslippet er alvorlig nok, men det kan bli verre fordi det er mer olje i skipet, sier stasjonsleder Arvid Kråkenes i SFT Bergen til NTB.

Tungoljen om bord i fartøy som «Green Ålesund» blir holdt varm for at den skal være mest mulig tynn og flytende. Etter at skipet forliste er oljen blitt kald, noe som fører til at den størkner og blir svært hard. Dermed vil en god del av tungoljen trolig holde seg i tankene om bord, slik at omfanget av nye utslipp blir mindre.

Det er lagt ut lenser fra SFTs depot i Stavanger, og lørdag kveld blir det sendt lenser fra Bergen som er beregnet på tungt oljesøl. Et fartøy fra Bergen og SFTs spesialfartøy «Oljevern 01» fra Måløy er lørdag ettermiddag på vei til Haugesund.

(NTB-Svein Arthur Kallevik)