<strong>BLE DREPT:</strong> En mann forkledd som journalist ble i går drept av israelske sikkerhetsstyrker ved byen Hebron. Mannen gikk til angrep og skadet en israelsk soldat med kniv. Foto: EPA/ABED AL HASLHAMOUN/NTB scanpix
BLE DREPT: En mann forkledd som journalist ble i går drept av israelske sikkerhetsstyrker ved byen Hebron. Mannen gikk til angrep og skadet en israelsk soldat med kniv. Foto: EPA/ABED AL HASLHAMOUN/NTB scanpix Vis mer

- Oppsiktsvekkende at de bare kan drepe palestinske ungdommer som knivstikker israelere

40 palestinere drept så langt i oktober.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er en voldsbølge uten like i de israelskokkuperte områdene på Vestbredden.

I dag har tre palestinere, to av dem 16 år gamle - den tredje 18 - blitt skutt og drept. Angivelig etter å ha forsøkt å knivstikke israelere. 18-åring ble skutt av en sivil bosetter som ikke ble skadd etter det angivelige knivforsøket.

40 palestinere, blant dem flere barn, er drept av israelske sikkerhetsstyrker og sivile siden starten av oktober. Flere hundre andre er såret i sammenstøt. Sju israelere er drept og titalls såret i en rekke angrep utført av palestinske gjerningsmenn, hovedsakelig med kniv, skriver NTB.

Spent Situasjonen er svært spent på Vestbredden og i Jerusalem mellom israelere og palestinere. I takt med at palestinernes sinne har økt, har det vært svært mange tilfeller av angrep med kniv.

I en israelsk bosetting i den okkuperte byen Hebron på Vestbredden ble en palestiner i går skutt og drept av soldater. Mannen var utkledd som journalist og skal ha forsøkt å gå til angrep med kniv på soldatene. De mange hendelsene hvor angivelige angrepspersoner har blitt skutt og drept på stedet, bekymrer professor i historie ved Universitetet i Oslo (UiO), Hilde Henriksen Waage.

- I en demokratisk rettsstat som Israel selv mener dem er, er det mildt sagt oppsiktsvekkende at det ikke skaper noe debatt at man på stedet kan skyte og drepe palestinske ungdommer som knivstikker israelere, sier Waage til Dagbladet.

- Slik det er nå, er det fullstendig legitimert av myndighetene og flertallet av befolkningen at man skal skyte for å drepe. Tapstallene på hver side taler sitt tydelige språk, med 40 drepte palestinere og sju drepte israelere, sier hun.

Hun sier videre at hun anser knivangrepene som terror og blind vold, men at det likevel ikke kan være akseptert at drap er straffen.

- Alle skal arresteres, fengsles og stilles i en rettssal, sier hun.

Raseri Hebron er et av de mest utsatte stedene. Israel okkuperte Hebron under seksdagerskrigen i 1967 og året etter slo en gruppe bosettere seg ned i sentrum av byen. Drøyt 500 israelske bosettere bor i dag i sentrum av Hebron, voktet av israelske soldater og omgitt av rundt 170 000 palestinere, skriver NTB.

Bosetternes nærvær i Hebron har i alle år vært en konstant kime til konflikt, og fra flere hold i Israel har det lenge vært tatt til orde for å kaste dem ut med makt.

Henriksen Waage beskriver et stort antall palestinere som nå er svært sinte og frustrerte. Tidligere i uka beskrev hun hvordan konflikten nå - med et voldsomt hat fra begge sider - hadde klare likhetstrekk til den forrige intifadaen. Intifadaene er de to palestinske opprørene som startet i henholdsvis 1987 og 2000.

- Det er masse sinte ungdommer. De har aldri opplevd eller vært med på en intifada. Da var det selvmordsbomber, sprengstoff, våpen og planlagte handlinger. Nå er det et vilkårlig raseri, som har stor smitteeffekt på sosiale medier. Det er vanskeligere å beskytte seg mot dette. Det forklarer også noe om hvorfor det er mye knivangrep. I de fleste hjem finnes det en kjøkkenkniv eller noe man kan slipe,sier hun.

Internasjonale reaksjoner USAs president Barack Obama har i dag uttrykt bekymring over den økende volden.

- Vi er sterkt bekymret over dette voldsutbruddet. Det er viktig at både statsminister Netanyahu, president Abbas og andre i maktposisjon forsøker å dempe retorikken som kan nøre opp under vold, sinne og misforståelser, sier Obama.

Han vurderer nå å sende utenriksminister John Kerry for å mane til ro. Professor Henriksen Waage er imidlertid kritisk til den manglende oppmerksomheten rundt palestinernes situasjon.

- Det er ingen som snakker om deres trygghet, mener hun.

Samtidig ser hun ikke noen politisk løsning på dagens situasjon.

- Det internasjonale samfunnet med USA i spissen har gitt opp alle forsøk på forhandlinger. Det er mye frustrasjon, og man ingen politisk løsning på konflikten. USA med Obama har brent fingrene så ettertrykkelig i Israel-politikken, og vil nok ikke ta i denne med ildtang, sier Henriksen Waage til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer