KRITIKK: Asle Toje reagerer på kritikken av norske soldater i Afghanistan.
KRITIKK: Asle Toje reagerer på kritikken av norske soldater i Afghanistan.Vis mer

- Oppsiktsvekkende av forsvarsledelsen

Som en liten bit av Sparta midt i Babylon, sier utenrikspolitisk forsker og kommentator Asle Toje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Reaksjonene ha stormet siden det på VGs forside sto at soldater mente krig var bedre enn sex. Forsvarsledelsen og eksperter har rast mot det de kaller uakseptable holdninger.

- Terskelen for å kritisere norske soldater er altfor lav. Det viser en urovekkende mangel på respekt for de som forsvarer norske interesser i utlandet, sier utenrikspolitisk forsker og kommentator Asle Toje til Dagbladet.

- Forsvaret har en vanskelig balansegang. De skal være krigere i et fredelig samfunn. Som en liten bit av Sparta midt i Babylon, som Samuel P. Huntington beskriver det i The Soldier and the State, legger Toje til.

Han mener det norske samfunnet dømmer norske soldater utfra sivilsamfunnets regler.

- Problemet er at de er i Afghanistan og ikke på Hedemarken, og de er i krig, ikke i fred - vi må slutte å late som om de samme reglene gjelder.

- Dette er topptrente soldater som gjør en jobb ikke enhver kan gjøre. Jeg synes de som ikke har evnen til å sette seg selv i den situasjonen bør holde tann for tunge.

- Det kan virke som et uklokt forsøk på å feminisere Forsvaret. Det finnes folk som avskyr krig og liker å snakke om følelsene sine, men det er ikke folk jeg ville hatt i skyttergravene. Vi bør takke soldatene og slutte å hundse dem, sier Toje.

Han mener Forsvarsledelsens håndtering av saken er oppsiktsvekkende:

- Jeg har jobbet med sikkerhetsspørsmål i ti år, og har aldri sett en forsvarsledelse som har behandlet sine soldater i strid på denne måten, med et mulig unntak  av Tyskland.

- Vi må ikke være naive. Vi kan lukke øynene for hva krig faktisk innebærer. Om man leser noen av bøkene og filmene som har kommet ut fra Afghanistan, så ser man at dette er ordentlige mannfolk som er villig til å gjøre en tøff jobb for Norge.

KRITISK: Asle Toje, utenrikspolitisk kommentator og forfatter. Foto: Privat
KRITISK: Asle Toje, utenrikspolitisk kommentator og forfatter. Foto: Privat Vis mer