Dinosaurer

Oppsiktsvekkende dinosaurfunn

Funn har gitt oss ny informasjon om noen av de største dinosaurene, og de tyder på at dinosaurene ikke var særlig kjærlige foreldre.

FUNN: Fossilene har gitt ny informasjon om titanosaurusene. Foto: University of Dehli
FUNN: Fossilene har gitt ny informasjon om titanosaurusene. Foto: University of Dehli Vis mer
Publisert

For omtrent 66 millioner år siden ble dinosaurene utryddet, men forskere, paleontologer og arkeologer har ikke gitt opp å granske de forhistoriske dyrene.

For å innhente ny informasjon, er det vanligste å studere steiner og fossiler. Egg har ofte blitt oversett, selv om de kan være en svært god kilde til informasjon.

Dinosaurklekkeri

Paleontologer i Sentral-India har nå avdekket et fossilt dinosaurklekkeri. Det skriver blant andre CNN.

Klekkeriet består av til sammen 92 reir og 256 egg som tilhører en gruppe gigantiske planteetende titanosaurus. Hvert reir består av alt fra ett til 20 egg.

På grunn av reirenes nærhet til hverandre, tror forskerne at dinosaurene la egg sammen i kolonier, slik som mange fugler gjør i dag.

Eggene som ble funnet var så godt bevart at teamet kunne finne nedbrutt proteinfragmenter fra eggeskallene, og CBS News skriver at funnet ble gjort mellom 2017 og 2020.

- Ikke kjærlige foreldre

Basert på funnene, tror forskere at titanosaurusene ikke var spesielt kjærlige foreldre. De tror at denne gruppa dinosaurer sannsynligvis la eggene sine, for så å overlate avkommet til seg selv.

- Siden titanosaurusene var enorme i størrelse, ville ikke reir med tett avstand ha tillatt dem å besøke reirene for å ruge eggene eller mate klekkingene, siden foreldrene ville tråkke på eggene og trampe på avkommet, sier Guntupalli Prasad, patolog og en av hovedforfatter av studien, ifølge CNN.

Det fantes omtrent 40 ulike Titanosaurus. De levde fra siste del av jurassic-epoken til slutten av kritt-perioden. Fossilene deres har blitt funnet på alle kontinenter, bortsett fra Antarktis.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer