MÅ VISE FRAM OMSTRIDT REKLAME: Busser i New York må bruke reklameplass på en omstridt kampanje fra anti-muslimer som refererer til jødedrap. Foto: AP/Jennifer Szymaszek/NTB Scanpix
MÅ VISE FRAM OMSTRIDT REKLAME: Busser i New York må bruke reklameplass på en omstridt kampanje fra anti-muslimer som refererer til jødedrap. Foto: AP/Jennifer Szymaszek/NTB ScanpixVis mer

Oppsiktsvekkende dom: New York-busser må vise «jødedrap»-reklame fra kjente muslimhatere

- Beskyttet av Grunnloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En dommer har bestemt at bybussene i New York må finne seg i å vise fram en kontroversiell reklame som refererer til  muslimer som dreper jøder, skriver BBC.

Transportselskapet i New York, New York's Metropolitan Transportation Authority (MTA), har nektet den omstridte reklamen plass på sine busser fordi de mener den er egnet til å trigge terrorisme og voldsutøvelse.

Dommer John Koeltl er imidlertid av en annen oppfatning. Han har bestemt at reklamekampanjen er beskyttet av den amerikanske grunnloven, gjennom ytringsfrihetsprinsippet.

«Å drepe jøder drar oss nærmere Allah» Reklamen viser en truende mannsperson med et skjerf surret rundt hode og ansikt, ved siden av følgende sitat fra palestinske Hamas:

«Å drepe jøder er tilbedelse som drar oss nærmere Allah».

Deretter spør reklamen:

«Dette er hans Jihad. Hva er deres?»

Anti-muslimer Bak reklamen står gruppa American Freedom Defense Initiative, som er regnet for å være anti-muslimer. Gruppa er ledet av den kontroversielle bloggeren og aktivisten Pamela Geller.

Reklamen er allerede blitt vist på offentlige transportmidler i Chicago og i San Francisco.

Den amerikanske dommeren sier at til tross for at han er opptatt av sikkerhet, så mener han transportselskapet MTA har undervurdert toleransen til folk i New York og overvurdert betydningen av denne reklamen.

Han synes det er vanskelig å tro på at folk i New York skal ty til vold på grunn av denne reklamen når dette ikke er skjedd i Chicago eller i San Francisco.

- Skuffet Nå har transportselskapet 30 dager på seg til å anke avgjørelsen.

- Vi er skuffet over avgjørelsen, og vurderer nå hva som er våre muligheter, sier talsmann Adam Lisberg i MTA.