Oppsiktsvekkende flyvitne i Mehamn-saken

Ebba Svendsen fra Gamvik ga tirsdag oppsiktsvekkende støtte til Grete Mortensens flyobservasjon i forbindelse med Mehamn-ulykken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Like før klokken halv to ulykkesdagen fløy det et jagerfly lavt over hustakene i Gamvik. Det kom østfra og fløy mot vest, sa Ebba Svendsen til granskningskommisjonen.

Hun tidfester observasjonen til nøyaktig det tidsrommet da Widerøe-flyet havarerte like i nærheten, ved Omgang. Grete Mortensens tidligere vitneutsagn om jagerfly over Gamvik er styrket, og kollisjonsteorien fremstår enda sterkere etter tirsdagens høring.

Fløy lavt

Ebba Svendsen var på jobb på Røde Kors-huset i Gamvik sammen med Idar Johansen 11. mars 1982. Overfor kommisjonen var hun krystallklar på at de to så jagerflyet over Gamvik i samme tidsrom som Widerøe-flyet havarerte.

- Flyet fløy over Gamvik mellom fem på halv to og halv to, sa det svært sikre vitnet.

Havaritidspunktet for Widerøe-flyet er satt til rundt klokken halv to.

Grete Mortensen, som har gjort samme observasjon som Ebba Svendsen, har i alle år fått høre at flyet hun så måtte ha vært søksfly som kom til stedet en knapp time senere.

På spørsmål om hvorfor hun ikke hadde sagt fra før, svarte Ebba Svendsen at hun både overfor lensmann Hans Kilvik og flyhavarikommisjonens leder Wilhelm Mohr forsøkte å si fra.

- Jeg fikk inntrykk av at det ikke var populært det jeg hadde å fortelle, i hvert fall ikke hos Mohr, sa Ebba Svendsen til NTB etter høringen.

Mange jagerflyvitner

Mehamn-kommisjonens høring i Tromsø er den fjerde i rekken. Mange vitner har fortalt kommisjonen at det var vanlig at britiske fly brøt forbudet mot å fly øst for 24 grader og tok seg inn i Finnmark. Å bryte flyforbudssonen var en sport som det til og med ble utdelt merke til å ha i jakkeslaget for.

Dersom kommisjonen legger til grunn at tidligere oberstløytnant Per Gavin snakker sant, og at opplysningene fra Grete Mortensen og Ebba Svendsen er riktige, kan de vanskelig konkludere med annet enn at det var fremmede fly i Mehamn-området da Widerøe-flyet havarerte.

Per Gavin har fortalt at han så på sin radar at britiske fly tok seg inn i Finnmark den aktuelle dagen. Ebba Svendsen og Grete Mortensen har fortalt at de så jagerfly over Gamvik i nøyaktig det tidsrommet da Twin Otteren havarerte. Gamvik ligger bare to-tre minutters flytid unna havaristedet.

(NTB-Erik Veigård)