Oppsiktsvekkende funn:
- Et stort mysterium

Arkeologiske «skatter» fra nær 2500 år tilbake har blitt funnet på havets bunn.

FUNN: Arkeologer har gjort flere oppdagelser ved Thonis-Haraklion de siste åra. Foto: AFP/NTB
FUNN: Arkeologer har gjort flere oppdagelser ved Thonis-Haraklion de siste åra. Foto: AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et dykkerteam ved European Institute for Underwater Archeology (IEASM) jobbet like ved den nedsunkne byen Thonis-Heraklion da de oppdaget flere skjulte skatter. Teamet er ledet av arkeologen Franck Goddio, som oppdaget byen i 2000.

På bunnen av havet fant dykkerne blant annet gamle greske keramikkrester og 2400 år gamle kurver fylt med frukt.

Dykkerteamet har studert området i flere år.

Et stort mysterium

Fruktkurvene inneholdt fortsatt druefrø og doufrukt - frukten av et afrikansk palmetre, ifølge IEASM.

- Ingenting var forstyrret. Det var veldig slående å se kurver med frukt, sier Goddio til The Guardian.

Forrige måned fant arkeologer sjeldne rester av et militærfartøy og rester av et stort gresk begravelsesområde. Tidligere har det også blitt funnet godt bevarte rester av en tresofa, en stor loftsvase og en gullamulett.

I 2016 ble noen av oppdagelsene vist på en stor utstilling ved British Museum.

RESTER: En dykker undersøker restene av et gammelt militærfartøy som ble oppdaget i den nedsunkne byen. Foto: AFP / NTB
RESTER: En dykker undersøker restene av et gammelt militærfartøy som ble oppdaget i den nedsunkne byen. Foto: AFP / NTB Vis mer

Under den siste oppdagelsen fant Goddio også omfattende bevis på en tidligere brann.

- Spektakulære seremonier må ha funnet sted her. Stedet må ha vært forseglet i hundrevis av år, ettersom vi ikke har funnet gjenstander fra seinere enn det fjerde århundre, selv om byen levde videre i flere hundre år etter det, sier Goddio.

Arkeologen beskriver det hele som et stort mysterium.

- Det er noe veldig rart her. Dette området har blitt brukt kanskje én gang, aldri rørt før, aldri rørt etter, av en grunn som vi ikke foreløpig forstår. Det er et stort mysterium.

VRAKRESTER: Dykkere har funnet vrakrester på havbunnen fra Boeing 737-flyet som styrtet i havet den 9. januar. Video: AP Vis mer

Oppdagelsen

Thonis-Heraklion ble i århundrer regnet som Egypts største havn helt til Aleksander den store grunnla kystbyen Alexandria i 331 fvt.

Byen sank i det åttende århundret, etter en rekke jordskjelv og flodbølger. Etter at byen ble oppdaget i 2000 har Goddio og teamet hans lokalisert og gravd opp flere skjulte skatter.

Kolossale statuer, smykker, skipsvrak og inskripsjoner er blant noen av gjenstandene som har blitt gravd opp siden 2000.

Før Goddio oppdaget byen var det antatt at Heraklion og Thonis var to forskjellige byer. Dette stemte imidlertid ikke. Heraklion og Thonis var nemlig en og samme by, men med to navn - Heraklion for grekerne, Thonis for egypterne.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer