Herculaneum

Oppsiktsvekkende funn: - Skuffer aldri

Arkeologer har trolig funnet et personlig objekt som offeret «bokstavelig talt holdt tett inntil seg».

BEGRAVD: I likhet med Pompeii, ble romerbyen Herculaneum begravd etter et utbrudd fra vulkanen Vesuv 79 år e.Kr. Nå har arkeologer gjort oppsiktsvekkende funn i den begravde byen. Video: Parco Archeologico Di Ercolano. Vis mer
Publisert

Arkeologer har gjort et oppsiktsvekkende funn, ved oldtidsbyen Herculaneum i Italia. Vulkanen Vesuvs utbrudd i august år 79 evt. førte til at byen ble begravd av aske og regn, som ble til en hard vulkansk stein, ifølge Store norske leksikon.

Tidligere i høst ble det kjent at arkeologene mener de har funnet skjelettet til en mann i 40-45-åra. Nå har de også oppdaget et objekt mannen skal ha holdt inntil seg da han døde.

- Empati er ordet som uttrykker følelsen jeg hadde da jeg så oppdagelsen, sier Francesco Sirano, direktør ved Herculaneum arkeologiske park, og viser til at dette trolig er et personlig objekt som offeret «bokstavelig talt holdt det tett inntil seg».

- Studiet av en uforstyrret kontekst vil føre oss til innsikt som vil fortelle mye om fortida til denne byen, sier Sirano i en uttalelse.

BAG: Skjelettet ble funnet med en slags skulderbag som arkeologene skal undesøke nøyere. Foto: Parco Archeologico Di Ercolano
BAG: Skjelettet ble funnet med en slags skulderbag som arkeologene skal undesøke nøyere. Foto: Parco Archeologico Di Ercolano Vis mer

Skulderbag

Det nye funnet gir et glimt inn i en av historiens mest kjente vulkanutbrudd, skriver NBC News.

Det italienske nyhetsbyrået ANSA skriver at en slags skulderbag ble funnet sammen med skjelettet. Den inneholdt flere forskjellige materialer, som skal undersøkes i laboratorium. De har også funnet en treboks som skal være av interesse. I tillegg ble det observert en liten bronsering gjennom et lite kamera som ble ført inn i bagen.

Sirano beskriver funnet som en «ny del av mosaikken av informasjon som gjør Herculaneum unik i den antikke verden: Et sted som overfører øyeblikksbilder fra fortida, selv fra de mest utenkelige hjørner».

Skjelettet hadde flere brudd forskerne mener ble påført da han ble dratt med utbruddet.

- Ved sammenstøtet led offeret samme skjebne som de 330 andre som har blitt funnet tidligere år. De svært høye temperaturene forårsaket umiddelbar fordamping av vevet, og skjelettet ble fanget i massen av aske, gass og andre vrakrester, heter det i uttalelsen fra den arkeologiske parken.

VULKANUTBRUDD: Herculaneum ble fullstendig ødelagt ved vulkanen Vesuvs utbrudd 24. august år 79 evt. I høst gjorde arkeologer funn av det første menneskelige skjelettet ved byen på 25 år. Foto: Parco Archeologico Di Ercolano
VULKANUTBRUDD: Herculaneum ble fullstendig ødelagt ved vulkanen Vesuvs utbrudd 24. august år 79 evt. I høst gjorde arkeologer funn av det første menneskelige skjelettet ved byen på 25 år. Foto: Parco Archeologico Di Ercolano Vis mer

- En åpen bok

Funnet ble tidligere i høst omtalt som sensasjonelt av kulturminister Dario Franceschini, ifølge ANSA.

- Herculaneum skuffer aldri. Hver gang du tar på en overflate, oppdager du utrolige funn, sier lederen for Herculaneum konserveringsprosjekt, Jane Thompson.

Skjelettet er det første funnet på rundt 25 år, skriver New York Times.

- Vi kan lære mye fra skjelettet: Hans eksakte alder, hvilke jobber han har hatt, om han har vært syk, sier Domenico Camardo, sjefsarkeolog ved konserveringsprosjektet.

I dag er det mulig å gjøre analyser som for 20-30 år siden ikke var mulige, påpeker Pier Paolo Petrone, arkeolog ved Universitetet Federico II i Naples.

- For eksempel studerer vi DNA til disse personene. Vi vil fortelle historien deres. Herculaneum er en åpen bok, sier han ifølge New York Times.

Gjennom studier av disse ofrene og effektene, kan man få en idé om hva som kan skje ved et framtidig utbrudd, sier han.

- Vulkanen er fortsatt aktiv, og står i et område med tre millioner mennesker, sier Petrone.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer