Neandertalere:

Oppsiktsvekkende funn: - Var som mennesker

Et grotterom i Gibraltar, som har vært lukket i mer enn 40 000 år, kan røpe nye detaljer om hvordan neandertalerne levde.

GROTTE: Et grotterom som ikke har blitt rørt på 40 000 år kan avsløre nye detaljer om hvordan neanderthalere levde. Foto: Government of Gibraltar
GROTTE: Et grotterom som ikke har blitt rørt på 40 000 år kan avsløre nye detaljer om hvordan neanderthalere levde. Foto: Government of Gibraltar Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I 2012 begynte en gruppe med arkeologer å undersøke grotta Vanguard, som er en del av Gorham grottene, for å se om man kunne finne skjulte rom eller passasjer som hadde blitt blokkert av sand.

Forrige måned fikk forskerne en overraskelse da de omsider kom over en sprekk i sedimentet, som de utvidet og kravlet gjennom.

Det som ventet forskerne på den andre siden var et rom på 13 meter der det hang stalaktitter fra taket og en haug med ødelagte stein. Skadene antyder at det har vært et jordskjelv for flere tusen år siden.

- Det er litt av et kammer. Det er på en måte nesten som å oppdage gravkammeret til Tutankhamun. Man kommer inn i et rom der det ikke har vært noen folk på 40 000 år. Det er egentlig ganske nøkternt, sier lederen for utgravningen, Clive Finlayson, til The Guardian.

Folk i grottene

Inne i kammeret ble det funnet et bein fra en gaupe, ryggvirvler fra en hyene og vingebeinet til en gribb.

- Det er noe som har trukket de dyrene inn dit for lenge siden. Vi har også funnet seks eller sju eksemplarer på riper etter kloremerker i hulene. Vanligvis knytter vi den slags kloremerker til bjørner, og vi har funnet rester av bjørner i hulen, men de er litt små. Jeg lurer på om det faktisk er gaupa som egentlig har skrapet på veggene, sier Finlayson til avisa.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer