Neandertalere:

Oppsiktsvekkende funn: - Var som mennesker

Et grotterom i Gibraltar, som har vært lukket i mer enn 40 000 år, kan røpe nye detaljer om hvordan neandertalerne levde.

GROTTE: Et grotterom som ikke har blitt rørt på 40 000 år kan avsløre nye detaljer om hvordan neanderthalere levde. Foto: Government of Gibraltar
GROTTE: Et grotterom som ikke har blitt rørt på 40 000 år kan avsløre nye detaljer om hvordan neanderthalere levde. Foto: Government of Gibraltar Vis mer
Publisert

I 2012 begynte en gruppe med arkeologer å undersøke grotta Vanguard, som er en del av Gorham grottene, for å se om man kunne finne skjulte rom eller passasjer som hadde blitt blokkert av sand.

Forrige måned fikk forskerne en overraskelse da de omsider kom over en sprekk i sedimentet, som de utvidet og kravlet gjennom.

Det som ventet forskerne på den andre siden var et rom på 13 meter der det hang stalaktitter fra taket og en haug med ødelagte stein. Skadene antyder at det har vært et jordskjelv for flere tusen år siden.

- Det er litt av et kammer. Det er på en måte nesten som å oppdage gravkammeret til Tutankhamun. Man kommer inn i et rom der det ikke har vært noen folk på 40 000 år. Det er egentlig ganske nøkternt, sier lederen for utgravningen, Clive Finlayson, til The Guardian.

Folk i grottene

Inne i kammeret ble det funnet et bein fra en gaupe, ryggvirvler fra en hyene og vingebeinet til en gribb.

- Det er noe som har trukket de dyrene inn dit for lenge siden. Vi har også funnet seks eller sju eksemplarer på riper etter kloremerker i hulene. Vanligvis knytter vi den slags kloremerker til bjørner, og vi har funnet rester av bjørner i hulen, men de er litt små. Jeg lurer på om det faktisk er gaupa som egentlig har skrapet på veggene, sier Finlayson til avisa.

Selv om beinene er interessante funn i seg selv fant teamet også en hodeskalle fra en hund. Funnet kan ha åpnet for flere spennende teorier.

- Rommet i hulen er omtrent 20 meter over havet i dag, så det er tydelig at noen som har tatt det med opp dit en gang for 40 000 år siden. Det er allerede et hint om at det har vært folk der, sier professoren.

Andre steder i hulene har teamet funnet mange bevis på at det har vært neandertalere der. Fra både ildsteder og steinverktøy til rester av slaktede dyr, som kronhjort, steinbukk, sel og delfiner.

- Endrer synet

For fire år siden fant forskerne en melketann til et fire år gammelt neandertalerbarn i et område der det befant seg flere hyener.

- Vi er fortsatt i gang med å gjøre undersøkelser i det området, men da vi fant tanna var det ikke mange tegn til at det hadde bodd neandertalere i det området av grotta. Derfor mistenker vi at hyenene har fanget barnet og dratt det med seg inn i bunden av grotta. Vi er nå i gang med å se om vi finner flere deler av dette barnet, sier Finlayson.

Teamet av arkeologer håper nå på å finne flere sidekamre eller et gravsted ved å grave ned fra toppen av hulen.

OPPSIKTSVEKKENDE: En vennegjeng på Filippinene gjorde et mystisk funn i en grotte. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: KameraOne Vis mer

- Vi har funnet flere bevis på at det var beboelse i denne grotta, som bål og så videre. Vi har enda ikke funnet stedet der de begravde sine egne. Det kan hende at det er et rom på baksiden av en hule. Dette er ren spekulasjon, men du begraver ikke folk på kjøkkenet eller i stua di, sier Finlayson.

For professoren handler det om mer enn å bare finne nye skjeletter. Han vil finne ut av hvem neandertalerne var, hvordan de levde, hvordan de døde og hvordan de overlevde.

- Hulene har gitt oss mye informasjon om oppførselen til disse menneskene. Dette endrer det gamle synet på neandertalere som brutale, apeliknende vesener. Nå innser vi at de var som mennesker og at de var i stand til å gjøre det meste som moderne mennesker kan i dag, sier forskeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer