Oppsiktsvekkende funn i Egypt

I Saqqara, sør for Kairo, er det i løpet av kort tid gjort funn av flere titalls sarkofager. Det gjør at eksperter omtaler funnet som et av de største av sitt slag.

<strong>STORT FUNN:</strong> De siste to ukene er hele 27 sarkofager funnet i Saqqara-nekroppoliset sør for Giza. Foto: Ministry of Tourism and Antiquities / AP / NTB
STORT FUNN: De siste to ukene er hele 27 sarkofager funnet i Saqqara-nekroppoliset sør for Giza. Foto: Ministry of Tourism and Antiquities / AP / NTB Vis mer
Publisert

For omkring ei uke siden kunne egyptiske myndigheter annonsere at de hadde gjort funn av 13 uåpnede og svært velbevarte sarkofager.

Funnet er gjort på elleve meters dyp i Saqqara nekropolis, som ligger omkring 16 km sør for de kjente pyramidene i Giza.

Nå kan myndighetene annonsere at de har gjort ytterligere 14 funn, noe som gjør at eksperter nå omtaler funnet som det største noensinne av sitt slag, skriver BBC.

<strong>GODT BEVARTE:</strong> Kistene som er funnet, skal være i svært god behold. Foto: Ministry of Tourism and Antiquities / AP / NTB
GODT BEVARTE: Kistene som er funnet, skal være i svært god behold. Foto: Ministry of Tourism and Antiquities / AP / NTB Vis mer

Godt bevarte

Sarkofagene og de mumifiserte personene inni, anslås å være i overkant av 2500 år gamle.

Til tross for alderen, viser bilder av de nye funnene at sarkofagene er svært godt bevarte.

2500 år seinere er fargen på malingen fortsatt svært tydelige, og det samme skal gjelde både utsmykningene og de mindre hieroglyfene.

Nekropolis i Saqqara, hvor funnet altså er gjort, er en del av den antikke byen Memphis, som står oppført på UNESCOS verdensarvliste. I denne byen ligger også Djoser-pyramiden, som er Egypts eldste.

<strong>GODT BEVARTE:</strong> Til tross for alderen, viser bilder av de nye funnene at sarkofagene er svært godt bevarte. Her er turist- og antikvitetsminister Mostafa Waziri avbildet med en av sarkofagene. Foto: Ministry of Tourism and Antiquities / AP / NTB
GODT BEVARTE: Til tross for alderen, viser bilder av de nye funnene at sarkofagene er svært godt bevarte. Her er turist- og antikvitetsminister Mostafa Waziri avbildet med en av sarkofagene. Foto: Ministry of Tourism and Antiquities / AP / NTB Vis mer

Nekropolis er en betegnelse for et større gravsted nær en antikk by og i Egypt er mange av disse lokalisert nær Nilen.

Ifølge BBC ble Saqqara brukt som gravplass i mer enn 3000 år.

«Bare begynnelsen»

I det gamle Egypt ble lik balsamert for å konserveres. Selv om man ikke kjenner alle detaljene i prosessen, innebærer det at man satt inn liket med blant annet harpiks og asfaltstoffer etter at innvollene ble tatt ut, skriver Store norske leksikon.

Trolig ble liket også lagt i en konserverende væske før det ble surret inn i tekstiler.

I egyptisk kultur mente man at kroppen var hjemmet for menneskets sjel, og som man derfor trodde var uunnværlig i livet etter døden. Det var også vanlig å mumifisere dyr, og ifølge BBC anslås det at så mange som 70 millioner dyr ble mumifisert og begravet rundt om i oldtidas Egypt.

<strong>EGYPTS ELDSTE:</strong> De nye funnene er gjort nær Djoser-pyramiden, som er Egypts eldste. Foto: Mohamed el-Shahed / AFP / NTB
EGYPTS ELDSTE: De nye funnene er gjort nær Djoser-pyramiden, som er Egypts eldste. Foto: Mohamed el-Shahed / AFP / NTB Vis mer

Som følge av at gravstedene ble fylt med skatter, har de vært svært utsatt for tyverier. Mange sarkofager har derfor blitt ødelagt i løpet av historien.

Det ser imidlertid ikke ut til å være tilfellet med de nye funnene.

- De første studiene tyder på at disse kistene er fullstendig lukket og at de ikke har vært åpnet siden de ble gravd ned, sa Egypts antikvitetsminister, Khaled al-Anani, i en offisiell uttalelse lørdag.

Som følge av at sarkofagene er i svært god stand, forventes det at man kan kartlegge identiteten til personene, samt hvilken rolle de hadde i samfunnet.

Ifølge vitenskapsnettstedet Sciencealert forventes det at egyptiske myndigheter vil annonsere dette i løpet av de neste dagene.

I en promoteringsvideo fra turisme- og antikvitetsdepartementet i Egypt, sies det også at dette funnet «bare er begynnelsen».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer