Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arkeologisk funn

Oppsiktsvekkende funn i Mexico: Prestene flådde ofre og kledde på seg huden deres

Har funnet unikt ofringstempel.

XIPE TOTEC: Disse steinfigurene av den pre-hispaniske guden Xipe Totec ble funnet i et tempel i den mexikanske provinsen Puebla. Foto: Mexico’s National Institute of Anthropology and History / NTB Scanpix
XIPE TOTEC: Disse steinfigurene av den pre-hispaniske guden Xipe Totec ble funnet i et tempel i den mexikanske provinsen Puebla. Foto: Mexico’s National Institute of Anthropology and History / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meksikanske arkeologer har funnet det de mener er det første tempelet til den pre-hispaniske fruktbarhetsguden «den flådde herren». Det melder nyhetsbyrået Associated Press.

Under en utgravning i Popoloca-ruinene i den Mexikanske provinsen Puebla fant ekspertene to hodeskalle-liknende figurer og en torso hugget i stein som etterliknet guden Xipe Totec.

Hver av de to skallene er 70 centimeter høye og veier omtrent 200 kilo. Torsoen måler om lag 80 centimeter og har et hull i mageregionen.

Sistnevnte hadde ei ekstra hånd hengende fra den ene armen, noe som antyder at den hadde på seg hånda til et offer, ifølge Mexicos nasjonale institutt for antropologi og historie.

Gammelt ritual

Arkeologene forteller at prestene tilba Xipe Totec ved å flå menneskelige ofre drept i gladiator-liknende kamper og «kle på seg» huden deres. Seinere ble skinnet lagt ned i groper foran altere. Ritualet ble sett på som en måte å sikre fruktbarhet og reproduksjon.

Tempelets utførelse stemmer over ens med gamle kilder som beskriver ofringsritualet. Tidligere har de funnet flere figurer av samme guddom, samt altrene som skal ha blitt brukt.

Arkeolog Noemi Castillo, som ledet utgravningen, mener skallene som nylig ble funnet ble brukt til å dekke til hullene der ofrenes skinn ble begravet.

De anslår at urbefolkningen i Popoloca bygget tempelet mellom år 1000 og 1260. Det skal seinere ha blitt erobret av aztekerne. Skildringer av samme gud er tidligere funnet hos aztekerne, men aldri et helt tempel.

Arkeolog ved universitetet i Florida, Susan Gillespie, som ikke var involvert i funnet, har kommentert funnet av torsoen som det tydeligste beviset på praksisen og gudedyrkelsen tilknyttet et spesifikt tempel.

Men, hvis azteker-kildene er troverdige, betyr det ikke nødvendigvis at dette var en offerplass, skriver hun.

- Aztekernes praksis var å utføre ofringer på en eller flere plasser, for så å lagre skinnet på en annen plass etter at noen hadde båret skinnet i noen dager. Så det kan være at dette tempelet kun var en rituell lagringsplass.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!