Røykeslutt:

Oppsiktsvekkende funn om røyking

Forskerne er ikke i tvil om skadene røykende foreldre påfører barnebarna.

FARLIG, FARLIG: Forskere advarer foreldre som utsetter barna sine for passiv røyking. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
FARLIG, FARLIG: Forskere advarer foreldre som utsetter barna sine for passiv røyking. Illustrasjonsfoto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Gutter som blir utsatt for passiv røyking i barndommen har større sjanse for å få barn med astma.

Dette kommer fram i en ny studie fra University of Melbourne.

Studien ble nylig publisert i European Respiratory Journal, som er et fagfellevurdert medisinsk tidsskrift som omtaler respirologi.

SSSSSKREKKHISTORIE? En video av øret til en kvinne går viralt, og får folk til å spekulere i hvorvidt det er konstruert eller ei. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Endrer genene

Forskerne på universitetet har konkludert med at fedre som ble utsatt for passiv røyking mens de selv vokste opp, har større sjanse for å få barn med astmatiske lidelser enn de som ikke ble utsatt for det.

Faren økte ytterligere i de tilfellene disse unge guttene selv ble røykere.

I studien kommer det fram at passiv røyking kan endrer genene som familier overfører gjennom generasjoner.

Mutasjonene, som bæres i sædcellene, kan ifølge forskerne ende opp som en del av det ufødte fosteret.

Øker med 59 prosent

I en pressemelding skriver hovedforfatteren av studien, Jiacheng Lio, dette:

- Vi oppdaget at risikoen for ikke-allergisk astma hos barn øker med 59 prosent dersom fedrene var blitt utsatt for passiv røyking i barndommen, skriver han.

- Dette ble sammenliknet med barn hvor fedrene deres ikke var utsatt for det. Risikoen var enda høyere - på 72 prosent - hvis fedrene ble utsatt for passiv røyking og begynte å røyke selv.

Gigantisk helsestudie

Forskerne har analysert data fra Tasmanian Longitudinal Health Study, som er verdens største og lengste respirasjonsstudie.

Studien, som fortsatt pågår, ble startet i 1968.

I denne røykestudien ble data fra 1689 gutter innhentet og sammenliknet med gutter som hadde blitt diagnostisert med astma innen de fylte sju år.

Forskerne så også på om hvorvidt de hadde vokst opp med foreldre som røykte mens barna var under 15 år - og om de var nåværende eller tidligere røykere.

TETTER SEG TIL: Illustrasjonen viser (f.v) en frisk bronkie og alveole, en betent og en som er rammet av alvorlig astma. Foto: Shutterstock
TETTER SEG TIL: Illustrasjonen viser (f.v) en frisk bronkie og alveole, en betent og en som er rammet av alvorlig astma. Foto: Shutterstock Vis mer

Ingen tvil

Forskerne er ikke i tvil om at fedre som har blitt utsatt for passiv røyking i barndommen oftere får barn med astma.

- Våre funn viser hvilken skade røyking kan føre til, ikke bare hos røykere, men også barna deres, og barnebarna deres, sier medforfatter Dinh Bui, og fortsetter:

- For menn som ble utsatt for passiv røyking som barn, viser studien vår at de kan minske risikoen de overfører til sitt eget barn - hvis de unngår å røyke.

Oppstår i barndommen

Fra før av er det kjent at mange som lider av astma reagerer på sigarettrøyk, skriver Lommelegen.

Sigarettrøyk i seg selv skader lungene blant annet ved å ødelegge flimmerhårene som har som hovedoppgave å fjerne slim og rusk fra luftveiene.

For en som har astma er slimproduksjon allerede et stort problem. Hvis flimmerhårene ødelegges vil dette utgjøre en ekstra risiko for å bli tungpustet på grunn av slim.

I tillegg er det mulig at røyken kan forårsake sammentrekninger i luftveiene og dermed et astma-anfall.

Vet ikke helt hvorfor

Forskerne ved University of Melbourne medgir at de ikke er helt sikre på hvordan passiv røyking kan føre til astmatiske barn - men de har en teori om at det skyldes epigenetiske endringer.

Epigenetikk er ifølge Store norske leksikon vitenskapen om arvbare, reversible endringer i genaktivitet uten at rekkefølgen på DNA-sekvensen endrer seg.

Medisinprofessor Shyamali Dharmage, som leder Tasmanian Longitudinal Health Study, sier at endringene i genene trolig oppstår før gutten produserer sperm.

- Det er mulig at tobakksrøyk skaper epigenetiske endringer i cellene som skal produsere sperm når guttene vokser opp. Disse endringene kan videre bli overført til deres barn, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer