Coronaviruset

Oppsiktsvekkende funn om skjult smitte

Nye beregninger viser at symptomfrie står for en betydelig del av smittespredningen.

CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som forårsaker covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: AFP/NTB
CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som forårsaker covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: AFP/NTB Vis mer
Publisert

I en fersk studie, publisert i anerkjente JAMA, har det amerikanske smitteverninstituttet CDC utført beregninger for hvor mye av smittespredningen som skyldes symptomfrie coronavirussmittede - såkalt skjult smitte.

De amerikanske forskerne har beregnet dette basert på en forutsetning om at 30 prosent av de smittede aldri utvikler symptomer og at de er noe mindre smittsomme enn personer med symptomer.

Videre legger forskerne til grunn at personer som aldri utvikler covid-19-symptomer står for omtrent én av fire smittetilfeller.

Forskerne har også funnet at rundt en tredjedel av alle smittetilfeller forårsakes av personer som er såkalt presymptomatiske, det vil si at de er smittsomme og kan smitte andre, før de selv utvikler symptomer på covid-19.

COVID-19: Smitteverndirektør i FHI Geir Bukholm om coronavaksinen. Video: Marthe S. Lien / Lars Eivind Bones Vis mer

59 prosent

Forskerne konkluderer med at symptomfrie og presymptomatiske coronavirussmittede til sammen står for mer enn halvparten av all smittespredning.

«Funnene i denne studien tyder på at identifisering og isolasjon av personer med symptomatisk covid-19 ikke alene vil bringe den pågående spredningen av SARS-CoV-2 under kontroll», skriver forskerne.

I rene tall viser modellberegningene at den skjulte smitten står for hele 59 prosent av all smittespredning.

35 prosent kommer fra presymptomatiske personer, 24 prosent fra coronavirussmittede som aldri utvikler symptomer, heter det i den amerikanske studien.

GLADNYHET: - Du kan besøke kjæresten din. Det sier Espen Nakstad. Vis mer

- Passer godt

«I tillegg til identifisering og isolering av personer med symptomatisk covid-19, vil effektiv spredningskontroll kreve redusert risiko for smitte fra personer med infeksjon som ikke har symptomer. Disse funnene antyder at tiltak som bruk av munnbind, håndhygiene, sosial distansering og strategisk testing av mennesker som ikke er syke, vil være grunnleggende for å bremse spredningen av coid-19 inntil sikre og effektive vaksiner er tilgjengelige og i utstrakt bruk», heter det.

Helsedirektoratet mener de nye amerikanske beregningene rimer godt med virkeligheten.

- Selv om disse beregningene er beheftet med usikkerhet, passer de godt med kliniske erfaringer og kunnskap fra andre studier. Dette forklarer også noe av hovedutfordringen med coronapandemien - at et stort antall mennesker smitter andre før de selv vet at de er smitteførende, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og utdyper:

- Det betyr at man i beste fall bare får stanset litt under halvparten av smittespredningen, dersom man isolerer dem som er syke. Derfor har vi i Norge også karanteneregler for nærkontakter, det vil si symptomfrie personer som har en risiko for å være smittet og kan spre smitte uten å vite det.

SVARER: Espen Nakstad svarte på Dagblad-lesernes spørsmål. Han ber folk passe på dette symptomet. Vis mer

Professor og smittevernekspert Jörn Klein ved Universitetet i Sørøst-Norge er ikke overrasket over funnene i den amerikanske studien.

- Denne studien bekrefter det jeg og flere andre fagfolk har sagt hele tida. Dette blir er enda viktigere når de nye virusmutasjonene spres også i Norge. Jeg ser ikke at noen av tiltakene kan lettes nå. Jeg regner med at antall smittetilfeller vil øke de neste ukene og at vi dessverre vil se flere innlagte som et resultat av nyttårsfeiringen, sier professor og smittevernekspert Jörn Klein ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer