Coronaviruset

Oppsiktsvekkende funn om skjult smitte

Nye beregninger viser at symptomfrie står for en betydelig del av smittespredningen.

CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som forårsaker covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: AFP/NTB
CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS-CoV-2, som forårsaker covid-19, se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: AFP/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I en fersk studie, publisert i anerkjente JAMA, har det amerikanske smitteverninstituttet CDC utført beregninger for hvor mye av smittespredningen som skyldes symptomfrie coronavirussmittede - såkalt skjult smitte.

De amerikanske forskerne har beregnet dette basert på en forutsetning om at 30 prosent av de smittede aldri utvikler symptomer og at de er noe mindre smittsomme enn personer med symptomer.

Videre legger forskerne til grunn at personer som aldri utvikler covid-19-symptomer står for omtrent én av fire smittetilfeller.

Forskerne har også funnet at rundt en tredjedel av alle smittetilfeller forårsakes av personer som er såkalt presymptomatiske, det vil si at de er smittsomme og kan smitte andre, før de selv utvikler symptomer på covid-19.

59 prosent

Forskerne konkluderer med at symptomfrie og presymptomatiske coronavirussmittede til sammen står for mer enn halvparten av all smittespredning.

«Funnene i denne studien tyder på at identifisering og isolasjon av personer med symptomatisk covid-19 ikke alene vil bringe den pågående spredningen av SARS-CoV-2 under kontroll», skriver forskerne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer