Sosial angst:

Oppsiktsvekkende funn om svette

Ny studie sier at det kan være bra for deg å lukte på andres svette.

TA ET SNIFF? Det lukter lang vei av ny forskning, som sier at det kan være nyttig å lukte på svette. Foto: Shutterstock / NTB
TA ET SNIFF? Det lukter lang vei av ny forskning, som sier at det kan være nyttig å lukte på svette. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Å snuse på andres kroppslukt kan være nyttig i terapi for sosial angst, sier forskere etter ny studie, skriver Sky News og BBC. De presenterte noen av sine tidlige funn på en medisinsk konferanse i Paris denne uka.

Forskerne mener at armhulesvette kan ha en positiv effekt på mennesker som lukter det.

Svetten forskerne brukte i prøvene var fra folk som så på tre forskjellige filmer - Mr. Beans Holiday (humor), Sister Act (musikal), og The Grudge (skrekkfilm).

Stor forskjell

Prøvene ble deretter brukt sammen med mer tradisjonell mindfulness-terapi for å behandle sosial angst.

Studien viste at mindfulness var mer effektivt ved å kombinere det med å snuse på kroppslukt. Studien involverte 48 kvinner som led av sosial angst, noen av dem ble utsatt for ren luft og andre for kroppslukt.

Pasienter som fullførte en mindfulness-økt mens de ble utsatt for kroppslukt, så en reduksjon på 39 prosent i sosial angst, mens for de som ikke ble utsatt for kroppslukt var det en reduksjon på 17 prosent.

Forskerne mener det er noe med menneskelig svette som påvirker responsen på behandlingen - men sa at de må jobbe videre med denne teorien for å bekrefte koblingen.

Politiet etterlyser en turist i Venezia etter et vågalt hopp i kanalen fra 3. etasje. - Han risikerer livet, tordner en oppgitt borgermester. Vis mer

Overrasket etter filmsvette

De trodde det kunne være forskjellige effekter på behandlingen avhengig av følelsene man har mens man svetter. Det var grunnen til at de fikk de frivillige til å se filmer, for å framkalle spesielle følelser.

Effekten var imidlertid den samme enten svettegiveren hadde sett en komedie eller skrekkfilm. Lederforsker Elisa Vigna fra Karolinska institutet i Sverige sa at teamet var litt overrasket over disse resultatene.

- Svette produsert mens noen var glade hadde samme effekt som en som var redd. Det kan være noe med menneskelige cellesignaler i svette generelt, som påvirker responsen på behandlingen, sier Vigna i studien.

- Det kan være at bare det å bli utsatt for tilstedeværelsen av noen som svetter har denne effekten, men vi må bekrefte dette. Det tester vi nå i en oppfølgingsstudie med liknende design, men hvor vi også inkluderer svette fra enkeltpersoner som ser på følelsesmessig nøytrale dokumentarer.

Dette er sosial angst

Sosial angst er en tilstand med vedvarende uro innvendig eller en følelse av frykt for situasjonen hvor du må møte andre mennesker eller gjøre ting som for eksempel å spise mens andre mennesker ser på deg, skriver Lommelegen.

Sosial angst som lidelse har mye til felles med andre angstlidelser, og det går også an å ha flere typer angst samtidig.

Det er også vanlig å bekymre seg mye for hva andre kan komme til å tenke om deg når du har sosial angst. Det er ikke så lett å sette en klar grense mellom «vanlig angst» som for eksempel angst for å snakke i forsamlinger og angst som er så belastende at den kan kalles en lidelse.

Alle mennesker kan føle seg urolige. Det er helt naturlig. Uro og ubehag er vanlige menneskelige reaksjoner. Det er også normalt å være redd og grue seg til ting.

Å snakke i forsamlinger er også noe som veldig mange mennesker synes er ubehagelig. Du har ikke sosial angst selv om du har det sånn iblant, ifølge Lommelegen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer