Wales:

Oppsiktsvekkende funn

Ny forskning kan bekrefte en gammel walisisk myte.

LAND UNDER VANN: Britiske forskere kan ha funnet bevis som kan bekrefte myten om det walisiske Atlantis. Foto: Science Photo Library/NTB
LAND UNDER VANN: Britiske forskere kan ha funnet bevis som kan bekrefte myten om det walisiske Atlantis. Foto: Science Photo Library/NTB Vis mer
Publisert

Et gammelt kart av Storbritannia kan være bevis for at et landområde, som tidligere bare har vært en myte, faktisk eksisterte.

Historien om det mystiske forsvunne landområdet, som blir kalt det walisiske Atlantis, har blitt gjenfortalt i Wales i over 700 år. Landområdet har vært forsvunnet utenfor kysten til den walisiske byen Cardigan.

Ifølge myten gikk landområdet under vann etter en oversvømmelse.

Nå mener to forskere at de har funnet et historisk bevis for at det eksisterte to øyer utenfor kysten til Cardigan på et kart over Storbritannia, som stammer fra 1300-tallet.

Bekrefter myten

En av forskerne bak funnet, Simon Haslett, professor i geografi ved Swansea University, sier til BBC at kartet er «usedvanlig nøyaktig med tanke på oppmålingsverktøyene de hadde til rådighet på den tiden».

- De to øyene er tydelig markert og kartet kan bekrefte beretningene om det tapte landet, slik det står nevnt i Black Book of Carmarthen, sier Haslett.

Black Book of Carmarthen er et dokument som er datert tilbake til 1250 som sies å være starten på den walisiske myten.

Koordinater som er satt opp av den romerske astronomen og geologen Claudius Ptolemy, som levde på 100-tallet, indikerer at den walisiske kystlinjen kan ha vært 12 kilometer lengre mot vest, enn den er i dag, opplyser Haslett.

Skapt særegne steinstrukturer

Funnet til forskerne, som er publisert i tidsskriftet Atlantic Geoscience, viser at øyene mest sannsynlig kom etter istida, rundt 10 000 år siden, og at øyene siden har blitt «slipt ned» av havet.

funnene viser også at det skal ha vært et landområde ved kysten som var 30 meter over havet, som siden dannet to øyer. Deretter skal øyene ha blitt formet og siden forsvunnet rundt 1500-tallet.

Haslett forklarer at det har sannsynligvis blitt frigjort steinblokker da øyene ble destruert. Disse steinene er trolig de særegne steinstrukturene som finnes i området, som kalles for sarns.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer