Sexliv:

Oppsiktsvekkende funn

Ny forskning avslører hva som egentlig skjuler seg i organet.

FORPLANTNINGSSYSTEM: Mens det har blitt forsket i stor skala på menns underliv, har kvinnens underliv ifølge amerikanske forskere blitt oversett. Illustrasjonsfoto: Shutterstock.
FORPLANTNINGSSYSTEM: Mens det har blitt forsket i stor skala på menns underliv, har kvinnens underliv ifølge amerikanske forskere blitt oversett. Illustrasjonsfoto: Shutterstock. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fagforbundene Sexual Medicine Society of North America og International Society for Sexual Medicine arrangerte nylig en konferanse sammen.

Her presenterte forsker Blair Peters og teamet hans resultatene fra sin ferske studie om klitoris.

Klitoris er ifølge Lommelegen kjent som det eneste organet som bare har ett formål: Å skape seksuell nytelse.

Peters fortalte at teamet hans har gjort funn som endrer det man tidligere har trodd om organet.

KLITORIS: Sexolog Iselin Guttormsen forteller de andre i «71 grader nord - kjendis» at klitoris vokser hele livet. Vis mer

Stort kunnskapsgap

Mens det støtt og stadig forskes på peniser og dens funksjon, har det kvinnelige underlivet ifølge Peters blitt forsømt.

- Medisinsk vitenskap har historisk sett ikke gitt mye oppmerksomhet til den seksuelle funksjonen til personer med vulva, noe som har ført til et betydelig kunnskapsgap innen seksuell helse, sier han i en pressemelding publisert på det vitenskapelige nettstedet EurekAlert!

Studerte kveg, ikke kvinner

Peters og teamet hans har funnet ut at en klitoris inneholder langt flere nerver enn det som tidligere har vært antatt.

Det er snakk om hele 10 000 nerver og nerveender.

- Det er oppsiktsvekkende at 10 000 nerver er konsentrert i noe så lite som en klitoris, sier han.

STØRST PÅ INNSIDEN: Klitoris er bygget opp av to svamplegemer, som på hver side er forbundet med underlivsbeinet. Foto: Shutterstock
STØRST PÅ INNSIDEN: Klitoris er bygget opp av to svamplegemer, som på hver side er forbundet med underlivsbeinet. Foto: Shutterstock Vis mer

Peters viser til at det i mediene ofte blir framstilt at klitoris har 8000 nerver.

Dette tallet er fra 1976 - og er basert på studie på kveg, skriver det medisinske nettstedet Medpage Today.

- Dette er den første kjente opptellingen av menneskelige klitorisnerver, hevder Peters.

FORSKER OG KIRURG: Blair Peters, som er spesialist på kjønnsbekreftende behandling, ledet klitorisstudien. Foto: Oregon Health & Science University
FORSKER OG KIRURG: Blair Peters, som er spesialist på kjønnsbekreftende behandling, ledet klitorisstudien. Foto: Oregon Health & Science University Vis mer

Hjelp fra transkjønnede

Peters er forsker og plastikkirurg på Oregon Health & Science University, og er spesialist på kjønnsbekreftende behandling.

For å komme fram til studieresultatene, analyserte han og teamet vev hentet fra sju personer som fikk utført kjønnsbekreftende kirurgi.

Alle de sju skulle få gjort om klitoris til penis.

Klitoris er ifølge Store norske leksikon rikelig utstyrt med sensoriske nerveender, som er buntet sammen i to parallelle rør.

De fem millimeter store vevsprøvene Peters og teamet analyserte, kom fra en liten bit fra disse nervebuntene.

Vanligvis blir denne biten fjernet under en kjønnskorrigerende operasjon, når kirurgen bygger opp en penis.

SAMLET INN: Kirurgene fjernet fem millimeter vev fra hver klitoris. Foto: Oregon Health & Science University
SAMLET INN: Kirurgene fjernet fem millimeter vev fra hver klitoris. Foto: Oregon Health & Science University Vis mer

Farget og forstørret

Etter å ha farget og forstørret vevet tusen ganger under et mikroskop, brukte forskerne et bildeanalyseverktøy for å telle antall nervefibre i vevet de hadde samlet inn.

De oppdaget at antallet nerver varierte fra 4926 til 5543. Gjennomsnittsantallet var 5140.

Ettersom klitoris har de to nevnte parallelle rørene, ganget de antallet med to.

Dette ga dem totalresultat på 10 281 - noe som er langt mer enn de 8000 nervene man tidligere har antatt at klitoris har.

Og, siden klitoris også inneholder andre, mindre nerver, er det sannsynlig at det faktiske antallet nerveender er høyere enn det de klarte å finne.

UNDER LUPEN: Et forstørret tverrsnitt av nervene i klitoris. Hver lille, mørkeblå prikk representerer ett individuelt nervefiber. Foto: Oregon Health & Science University
UNDER LUPEN: Et forstørret tverrsnitt av nervene i klitoris. Hver lille, mørkeblå prikk representerer ett individuelt nervefiber. Foto: Oregon Health & Science University Vis mer

Takker transkjønnede

Blair Peters mener at forskningen hans ikke ville vært mulig uten de transkjønnede personene som stilte opp.

Han mener at funnene kan hjelpe til med å forbedre resultatet av kjønnsbekreftende operasjoner, som for eksempel ved at kirurgene velger «bedre» nerver som kobles til den nye penisen.

Mindre skader

Peters mener også at resultatet kan føre til mindre nerveskader under andre vaginale operasjoner, og å forbedre både den seksuelle funksjonen og livskvaliteten til pasienter som får utført inngrep i underlivet.

- Bedre forståelse av klitoris kan hjelpe alle, uavhengig av deres kjønnsidentitet, sier han.

8 AV 10 HAR DETTE: Susanne Eidem er utdannet sexolog og parterapeut, og ekspert i DBTV-serien «Sex på 60». Produsent: Sondre Rahm (Sex på 60 - S01E15) Vis mer

Studieresultatet er foreløpig ikke publisert i et vitenskapelig tidsskrift, men blir ifølge EurekAlert! fagfellevurdert.

- En mer detaljert artikkel som forklarer Peters' forskning er under fagfellevurdering i et vitenskapelig tidsskrift, opplyses det om.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer