Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oppsiktsvekkende graf:
Folk mener likestillingen har snudd

Etter 2013 har folks oppfatning av likestilling i Norge snudd.

OPPSIKTSVEKKENDE: Grafen viser at utviklingen har snudd.
OPPSIKTSVEKKENDE: Grafen viser at utviklingen har snudd. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden 2000-tallet har folk ment at Norge er blitt mer og mer likestilt.

Så - i 2013 - skjer det plutselig noe.

Da skyter andelen som mener at kvinner diskrimineres i været, samtidig som flere virker å mene at kjønn spiller en rolle for sine muligheter i livet.

Det viser tall fra Norsk Monitor for 2017/2018, som ble forhåndspublisert av Ipsos fredag.

- Vi er overrasket over den krappe utviklingen. Det er lett å trekke fram de politiske sakene i perioden som den mest åpenbare forklaringen, med omdiskuterte saker som både legers reservasjonsrett og foreldrepermisjonsordningen. Kanskje har også Metoo-kampanjen bidratt helt på slutten, sier avdelingsleder Kristin Rogge Pran i Ipsos, som gjennomfører den sosiokulturelle undersøkelsen annethvert år.

Gjelder hele befolkningen
Hun sier at det, selv om det er lett å sette utviklingen i sammenheng med det som har skjedd politisk i samme periode, ikke kan utelukkes at andre ting også spiller inn.

Det store hoppet virker å ha skjedd fra 2013 til 2015, men utviklingen fortsetter fra 2015-2017.

- Det kan være andre, underliggende strømmer i samfunnet som også har betydning. Hvis det hadde vært en enkel forklaring på det, hadde ikke utviklingen overrasket oss like mye, sier Pran.

Bakgrunnstallene i årets undersøkelse, viser at hele befolkningen følger samme trend, uavhengig av kjønn og utdanningsnivå.

De aller yngste (15-24) og de aller eldste (60 +) synes imidlertid å mene at kvinner er blitt litt mindre diskriminert fra 2015 og til i dag, men også i disse aldersgruppene er det et stort hopp fra 2013-2015.

Riktig at kvinner diskrimineres

Påstanden om at kvinner i større grad enn menn diskrimineres stemmer, sier Åsta Lovise Einstadbland, leder for senter for likestilling.

I alle fall med visse modifikasjoner.

- Det er ikke bare kjønn som spiller inn ved diskriminering, det gjør også alder, etnisitet og om en har nedsatt funksjonsnivå. Har du flere slike faktorene, forsterkes diskrimineringen, sier Einstadbland.

Hun peker på resultater fra SSBs Arbeidslivsundersøkelse som eksempel.

- Her svarer 4-5 prosent at de opplever uønsket seksuell oppmerksomhet i tilknytning til arbeidslivet hver uke. Ser vi nærmere på tallene ser vi at for kvinner er tallene 7 prosent, går vi enda tettere inn ser enn at for unge kvinner er tallet 13 prosent.

- Går ikke feil vei

Selv om hun mener kjønn er av betydning for hvilke muligheter en har, mener hun ikke at utviklingen har gått i retning av mer diskriminering. Hun tror folks opplevelse av hvordan det er har endret seg uavhengig av faktiske endringer i kvinners stilling.

- Sett i et tiårsperspektiv er det ikke skjedd så mange endringer, sier Einstadbland.

- Når personlige historier får mye oppmerksomhet, som i Metoo-kampanjen, er det nok flere som tør å stå fram og si ja, jeg føler meg litt diskriminert.

- Har regjeringsskiftet hatt betydning?

- Forskjellene fra 2011 til 2013 er oppsiktsvekkende. Jeg antar at flere kvinner i større grad har blitt bevisste opparbeidede rettigheter som en har tatt for gitt, når det skjer et taktskifte i politikken.

- Med regjeringsskiftet fikk vi jo et bytte fra rød til blå politikk, med noen endringer som at fedrekvoten ble kuttet fra 14 til 10 uker. Det tror jeg både kvinner og menn oppfattet som negativt.

Det ble også større åpning for midlertidig ansettelser, noe som kan slå ut positivt for noen, og negativt for andre. Det kan ha hatt en påvirkning siden det er mye av dette i kvinnedominerte yrker, sier Einstadbland, som også peker på uroen som oppsto da regjeringen ville innføre reservasjonsrett for leger ved henvisning til abort .​

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling