Forskere:

Oppsiktsvekkende herpesfunn

Kreftsyke Krzysztof Wojkowski ble injisert med herpes annenhver uke. Nå er han helt frisk.

HERPES: Deltakerne ble eksponert for en modifisert versjon av herpes simplex. Foto: Shutterstock
HERPES: Deltakerne ble eksponert for en modifisert versjon av herpes simplex. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et modifisert herpesvirus har vist seg lovende i å drepe kreftceller, ifølge Sky News.

Forskere ved Institute for Cancer Research i London har utviklet en ny behandling som infiserer og ødelegger kreftceller samtidig som det samler immunforsvaret.

Neten 50 pasienter ble injisert med RP2 - en modifisert versjon av forkjølelsessårviruset herpes simplex.

Alle deltakerne i studien hadde kreft, inkludert hud-, spiserørs- og hode- og nakkekreft. Pasientene hadde tidligere prøvd andre behandlinger, inkludert immunterapi.

Funnene, som ble presentert på European Society for Medical Oncology Congress (ESMO) tidligere denne måneden, antyder at et slik kreftdrepende virus potensielt kan gi håp til pasienter der andre former for immunterapi ikke har fungert.

- Ingen alternativer

BBC har vært i kontakt med Krzysztof Wojkowski, en 39 år gammel mann som deltok i studien.

Han ble diagnostisert med kreft i spyttkjertlene i 2017. Til tross for kirurgi og andre behandlinger, har kreften hans fortsatt å vokse.

- Jeg ble fortalt at det ikke var flere alternativer til meg, og jeg mottok derfor palliativ medisin. Det var en veldig trist periode, så det føltes helt utrolig å få sjansen til å delta i undersøkelsen, sa Wojkowski.

Nå ser det ut til at en kort kur med virusbehandlingen har fjernet kreften til 39-åringen.

- Jeg fikk injeksjoner annenhver uke i fem uker som helt utryddet kreften min. Jeg har vært kreftfri i to år nå.

STOLTE: Michael Bublé og kona Luisana Lopilatos, holdt nylig en direktesending på Instagram, hvor den tidligere kreftsyke sønnen deres, Noah, dukket opp. Reporter: Christian Wehus. Video: @Michael Bublé. Vis mer

Betydelig bedring

Injeksjonene, gitt direkte inn i svulsten, angriper kreften på to måter: ved å invadere kreftcellene og få dem til å sprekke, og ved å aktivere immunsystemet.

Rundt 40 pasienter har prøvd behandlingen som en del av forsøket. Noen ble eksponert for RP2-viruset alene. Andre fikk også nivolumab - en annen kreftmedisin.

Nøkkelfunnene viser at tre av ni som fikk injisert RP2 opplevde at svulstene deres krympet. Sju av 30 som fikk kombinert behandling så også en betydelig bedring.

Få bivirkninger

Hovedforsker Kevin Harrington fortalte BBC at behandlingsresponsene var «virkelig imponerende» på tvers av en rekke avanserte kreftformer, inkludert kreft i spiserøret og en sjelden type øyekreft.

Herpes simplex-viruset er en vanlig infeksjon, som mange allerede bærer på uten problemer, ifølge The Telegraph.

Forskerne fant at de fleste bivirkningene av RP2 var milde. Noen av de vanligste var feber, frysninger og tretthet. Ingen av bivirkningene var alvorlige nok til å kreve medisinsk behandling.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer