-OPPSIKTSVEKEKNDE  dersom Oslo politimestre ikke har kjent til dette, sier leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund. Ingelin Killengreen er en av de to politimestrene siden år 2000. FOTO: OLE MORTEN MELGÅRD.
-OPPSIKTSVEKEKNDE dersom Oslo politimestre ikke har kjent til dette, sier leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund. Ingelin Killengreen er en av de to politimestrene siden år 2000. FOTO: OLE MORTEN MELGÅRD.Vis mer

- Oppsiktsvekkende hvis ikke politimesteren har kjent til dette

Svært alvorlig hvis påstandene stemmer, sier Arne Johannessen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hvis noen sjefer nedover i politiets hierarki har kjent til denne virksomheten uten at politimesteren i Oslo eller ledelsen i Politidirektoratet har visst det, da er det nokså oppsiktsvekkende, sier lederen av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, til Dagbladet etter at TV 2 Nyhetene presenterte et innslag med stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet i kveld.

Siden gruppen med blant andre tidligere politifolk ble etablert vegg-i-vegg med USA-ambassaden i 2000, har det vært to politimestre i Oslo:  Ingelin Killengreen (1994 - 2000) og Anstein Gjengedal (2000 - ).

Siden Gjengedal overtok som politimester, har Killengren vært sjef for Politidirektoratet.

- Ikke ulovlig Stabssjefen sa at politiet kjente til den amerikanske virksomheten, men at de mente den ikke var ulovlig.

Johannessen var ikke klar over at intervjuet med stabssjef Johan Fredriksen var gjort for mer enn to uker siden, da Dagbladet tok kontakt.

Og Johannessen understreker at kommentaren er basert på «hvis». Politiets fagforeningsleder er opptatt av å få fakta på bordet i denne saken.

Lovlig lang tid - Jeg er svært tilfreds med at Riksadvokaten nå har satt i gang full etterforskning av denne saken, selv om det har tatt lovlig lang tid å komme til den beslutningen. Jeg er spesielt opptatt av hva eks-politimann faktisk har gjort i denne saken, sier Johannessen.

Han understreker at det kun er politiet som kan drive overvåkning på norsk jord.

-Er det ulovlig overvåkning å registrere demonstranter utenfor USAs ambassade?

- Det er lov å ta bilder av demonstranter, og spørsmålet er hva disse bildene og registreringene brukes til. Der må jurister trekke grensene, jeg er ikke jurist? 

- Hva var din første reaksjon etter det første tv-innslaget om denne saken?

- Hvis dette er riktig, er det svært alvorlig. Det var den første refleksjonen jeg gjorde. Det er ingen tvil om at denne saken er et hett tema blant våre medlemmer om dagen. Alle vil vite hva som har skjedd, og flere med meg synes at det er flere som trekke for kjappe konklusjoner, sier leder av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen.

 SIDEN 2000:  Arnstein Gjengedal (i midten) har vært politimester i Oslo siden han overtok for nåværende politidirektør Ingelinn Killengreen (til høyre). Her sammen med justisminister Knut Storberget i 2008. ARKIVFOTO: LISE ÅSERUD, SCANPIX.
SIDEN 2000: Arnstein Gjengedal (i midten) har vært politimester i Oslo siden han overtok for nåværende politidirektør Ingelinn Killengreen (til høyre). Her sammen med justisminister Knut Storberget i 2008. ARKIVFOTO: LISE ÅSERUD, SCANPIX. Vis mer