Krigen i Ukraina:

Oppsiktsvekkende Nasa-bilder

Ferske bilder fra Nasa viser dramatiske forskjeller i landet fra januar 2022 til november 2022.

ENERGIKRIG: Satelittbilder viser effekten av russiske angrep på energiinfrastrukturen i Ukraiana. Dette bildet er fra januar 2022. Foto: Nasa
ENERGIKRIG: Satelittbilder viser effekten av russiske angrep på energiinfrastrukturen i Ukraiana. Dette bildet er fra januar 2022. Foto: Nasa Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

10. oktober åpnet Russland en ny front i krigen i Ukraina. En front som direkte påvirker millioner av hjem i landet.

Sky News skriver at minst 19 angrep ble registrert på det ukrainske energiinfrastrukturen den dagen, og merker dagen som en ny fase i «energikrigen».

Angriper svakeste punkt

Ferske bilder fra Nasa, vist fram i Sky News, viser den dramatiske forandringen i landet fra januar 2022 til november.

MØRKELAGT: Dette satelittbildet er fra samme område som bildet over, men fra November 2022. Foto: Nasa.
MØRKELAGT: Dette satelittbildet er fra samme område som bildet over, men fra November 2022. Foto: Nasa. Vis mer

Avisa skriver at de russiske angrepene i større grad er mot energiinfrastrukturens svakeste punkt, nemlig transformatorene framfor direkte på kraftverkene selv. De er ofte plassert utendørs og er fulle av brennbar olje.

- Vi ender opp i en situasjon hvor vi kan produsere strøm, men vi har ingen måte å få sendt den ut til husstander, har Antonia Antosha, talsperson for DTEK, uttalt til avisa.

DTEK er Ukrainas største private energiselskap.

Enorme konsekvenser

Kyiv er en av byene som har vært hardt rammet av strømbrudd. Flere millioner hjem er i fare for å miste strøm til lys og varme inn mot vinteren.

«FAKE NEWS»: Sveriges forsvar stempler Russlands påstand om bruk av artillerisystemet Archer i Ukraina som «fake news». Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Tidlig i november uttalte oberstløytnant Geir Hågen Karlsen at konsekvensene for den Ukrainske befolkningen kan bli enorme.

- Det blir sannsynligvis ulevelig i Ukraina hvis dette vedvarer over tid. Hvis strømmen og varmen forsvinner, vil også vannet forsvinne. Bensinstasjonene er avhengig av strøm for å pumpe drivstoff og veldig mye av samfunnet vil slutte å fungere. Særlig i byene er det utfordrende - der blir det ulevelig, sa han den gang til Dagbladet.

På vinteren kan temperaturmåleren vise temperaturer ned til 30 minusgrader i deler av Ukraina.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer