Vannmangel i Cape Town

Oppsiktsvekkende satellittbilder viser den kritiske vannmangelen i Cape Town

Innsjøer som tidligere var fulle av vann, blir mindre og mindre. Snart er det ikke mer igjen.

STORE ENDRINGER: Bildet til venstre ble tatt 10. oktober 2017, mens det til høyre ble tatt 18. oktober 2014. Bildene viser deler av Theewaterskloofdammen. Foto: NASA
STORE ENDRINGER: Bildet til venstre ble tatt 10. oktober 2017, mens det til høyre ble tatt 18. oktober 2014. Bildene viser deler av Theewaterskloofdammen. Foto: NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Om snart to måneder er det slutt på vann i springen i millionbyen i Sør-Afrika.

På grunn av kritisk vannmangel i reservoarene utenfor byen har myndighetene forbudt bruk av mer enn 87 liter om dagen per innbygger - 1. februar ble kravet strammet inn til 50 liter.

I forbindelse med vannkrisen som har blitt omtalt av presse over hele verden den siste måneden, har NASA publisert før-og-etterbilder av innsjøer som skal sørge for ferskvann til byens nær 4 millioner innbyggere.

LITE NEDBØR: Theewaterkloofdammen nederst i bildet hadde nær full kapasitet i 2014. Foto: NASA
LITE NEDBØR: Theewaterkloofdammen nederst i bildet hadde nær full kapasitet i 2014. Foto: NASA Vis mer

Bildene viser svært store endringer fra bare noen år tilbake. På bildene over ser man særlig at Theewaterskloofdammen har minket betraktelig på fire år. Den forsyner over halvparten av byen med vann.

«Dag null»

Med vannreservoarer som står på svært lave nivåer, viser de siste beregningene at den såkalte «dag null» vil skje 16. april, skriver The Guardian. Det er den dagen myndighetene stenger alle kraner i byen - bortsett fra til sykehus og kommunale boliger. Den eksakte datoen vil imidlertid kunne endres, for den er avhengig av været og forbruksmønstre til innbyggerne i de kommende månedene.

Byens vannreservoarer er samlet sett på rundt 898 000 000 000 liter vann (898,000 megaliters). Det høres kanskje mye ut, men for en by med nær 4 millioner innbyggere, må det mer vann til enn som så. Ifølge NASA er det bare 26 prosent av den totale vannmengden igjen i reservoarene. «Dag null» vil skje når det bare er 13, 5 prosent av den totale vannmengden er igjen.

NASA skriver at mengden tilgjengelig vann egentlig er enda lavere enn det som oppgis, fordi de siste 10 prosentene ikke kan brukes.

MYE VANN: I 2014 var omtrent hele Theewaterskloofdammen fylt med vann. Bildet er fra 18. oktober 2014. Foto: NASA
MYE VANN: I 2014 var omtrent hele Theewaterskloofdammen fylt med vann. Bildet er fra 18. oktober 2014. Foto: NASA Vis mer

1000 år siden sist

Det er imidlertid lenge siden det var så tørt i vannreservoarene i Cape Town - hvis det noen gang har vært så tørt. NASA viser til Pitr Wolskis forskning på vannproblemet i Cape Town. Wolski forsker ved Universitetet i Cape Town og har analysert nedbørsmengder i byen helt tilbake til 1923 for å få en følelse av hvor alvorlig denne vannkrisen er. Ifølge forskeren er det 1000 år siden sist at det har kommet så lite nedbør i regionen, skriver NASA.

I tillegg til lite nedbør, er to andre årsaker til vannkrisen en økende befolkning og mangel på ny infrastruktur. Fra 1995 til 2018 økte befolkningen i millionbyen med 80 prosent, mens vannkapasiteten økte bare med 15 prosent, skriver NASA.

Som følge av vannkrisen, har byen satt i gang et arbeid om å etablere et avsaltingsanlegg og bore nye grunnvannsbrønner.

TØRKE: På grunn av ekstremt lite nedbør de siste årene og det høye forbruket ført til at vannmengden i Theewaterskloofdammen har minket betraktelig. Dette bildet ble tatt 10. oktober 2017. Foto: NASA
TØRKE: På grunn av ekstremt lite nedbør de siste årene og det høye forbruket ført til at vannmengden i Theewaterskloofdammen har minket betraktelig. Dette bildet ble tatt 10. oktober 2017. Foto: NASA Vis mer

Sluttet å dusje

Fra «dag null» vil det bare bli mulig å fylle vann fra 200 offentlige vannkraner - og rør plassert rundt omkring i byen. Da vil hver person kunne få fylle 25 liter vann fra kranene. Allerede nå står folk i lange køer for å spe på vannrasjonen.

Fra før har bilutleiere sluttet å vaske kjøretøyene, bønder er bedt om å begrense vanningen, og hoteller har lagt kraftige begrensninger på all bruk av vann.

- Kona mi har sluttet å dusje. I stedet koker hun halvannen liter vann og blander det med en liter springvann, slik at hun kan vaske seg. Resten av oss samler det saktebrennende vannet i ei bøtte og gjenbruker det i toalettskåla.

Slik beskriver BBCs Cape Town-bosatte reporter Mohammed Allie hvor kritisk det er blitt i byen med nær 4 millioner innbyggere, som Dagbladet tidligere har omtalt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer