Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Oppsiktsvekkende suksess - utestengt av WHO

Vil ikke dele informasjon om Taiwans håndtering av coronakrisa.

STILLHET: WHOs visedirektør Bruce Aylward nekter å svare på spørsmål om Taiwan. Video: RTHK News. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

På lørdag viste den Hongkong-baserte TV-kanalen RTHK et intervju de hadde gjort med Bruce Aylward. Aylward er visedirektør i Verdens helseorganisasjon (WHO), og snakket med journalisten Yvonne Tong via en videosamtale.

Intervjuet handlet, ifølge The Guardian, om hvordan man internasjonalt har reagert og respondert på pandemien, og da spesielt hvordan Taiwan har taklet det. Der er det veldig få som er smittet og få som har dødd av viruset.

Ifølge Johns Hopkins University har totalt 322 personer vært smittet av viruset og 5 personer har dødd.

Taiwan er, ifølge BBC, sett på som en av de få plassene i verden som har klart å begrense spredningen av viruset - uten å sette inn drastiske tiltak.

Til tross for dette har de ikke fått lov til å delta på Verdens Helseforsamling de siste tre åra.

I 2016 ble øya, som offisielt heter Republikken Kina, ekskludert fra å delta i forsamlinga, fordi Kina ser på Taiwan som en del av sitt territorium, ifølge The Diplomat.

BBC skriver at det bare er land som er medlem av FN som får medlemskap i WHO. Men her blir ikke Taiwan sett på som et uavhengig land.

Flere sekunder stillhet

Under intervjuet mellom Tong og Aylward, spør Tong om WHO kommer til å revurdere Taiwan sitt medlemskap i helseforsamlinga. I et klipp fra intervjuet kan man se at Aylward blir helt stille en lengre stund, før Tong igjen prøver å få kontakt med han, hvorpå han svarer at han ikke klarte å høre spørsmålet hennes.

- La meg gjenta spørsmålet.

- Nei, det er greit vi kan bare gå videre til neste spørsmål, svarer Aylward.

Tong forklarer videre at hun ønsker å snakke om Taiwan og måten de har taklet krisa på. Etter dette spørsmålet ser det ut som om visedirektøren legger på og avslutter videosamtalen deres.

Journalisten ringer han opp igjen og spør igjen om han kan kommentere hvordan Taiwan har gjort det så lang, når det kommer til å begrense viruset fra å spre seg.

- Vel, vi har allerede snakket om Kina. Og når du ser på alle de forskjellige områdene i Kina så har de gjort en ganske god jobb, svarer Aylward og avslutter samtalen.

Den avsluttende setningen hans kan se ut til å stemme med hvordan Kina ser på Taiwan. De mener øya er en utbryterprovins, mens Taiwan ser på seg selv som et uavhengig land, ifølge BBC.

Føler seg ekskludert

Fordi Taiwan ikke har medlemskap i WHO eller Verdens Helseforsamling, får de heller ikke delta på møter og samlinger som omhandler COVID-19-pandemien internasjonalt.

Mandag sa Utenriksdepartementet i Taiwan at WHO ikke hadde delt informasjon som Taiwan hadde samlet om coronaviruset, med de andre medlemslandene sine, ifølge Reuters. Myndighetene der mener WHO spiller et politisk spill med livene til de Taiwanske innbyggerne når de holder dem utenfor.

Både WHO og Kina sier at Taiwan har fått hjelpen de trenger.

I dag har Joanna Ou, som er talskvinne for Utenriksdepartementet til øya, bedt WHO om å endre sine regler slik at de blir inkludert i møtene med eksperter fra hele verden.

- At WHO har sagt at de tar med seg kunnskap om viruset fra alle regioner, inkludert Taiwan, for å kunne dele de beste behandlingsmåtene med resten av verden, er ikke sant. De har ikke delt noe av den informasjonen Taiwan har kommet med til noen andre land, sa Ou på pressekonferansen tidligere i dag.

Søndag skreiv WHO på sine sider at det ikke er opp til de som jobber for WHO å bestemme eller kunne svare på spørsmål rundt hvorvidt Taiwan skal få et medlemskap der. De skriver videre at det er opp til medlemslanda til WHO å bestemme og at WHO jobber tett med alle helsemyndigheter som jobber med viruset, som også inkluderer eksperter fra Taiwan.

De refererte til samme uttalelse etter at Ou hadde adressert dem under pressekonferansen.

FØR OG ETTER: Slik ser kinesiske byer vanligvis ut på denne tiden av året, men nå har noe skjedd. Video: CNN. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!