Russland

Oppsiktsvekkende TV-utspill: - Umulig å vinne

På direktesendt TV sa en tidligere toppolitiker at Putin ble løyet til om sjansene til å vinne krigen i Ukraina - og oppfordret til å starte fredssamtaler.

KRITISK: Tidligere tidligere visepresident for Statsdumaen i Russland, Boris Nadezhdin vekket oppsikt med sine uttalelser under direktesendt russisk TV. Video: TWITTER @JuliaDavisNews Vis mer
Publisert

Det ble høy temperatur i studio da den statseide russiske TV-kanalen NTV forrige fredag inviterte til debatt om krigen i Ukraina.

I en av panelstolene satt Boris Nadezhdin, tidligere visepresident for Statsdumaen, underhuset i Russlands føderale forsamling. En invitasjon kanalen kanskje angret på i ettertid.

Nadezhdin sparte nemlig ikke på kruttet da han tok ordet.

- Menneskene som overtalte Putin om at spesialoperasjonen kom til å bli rask og effektiv, at den ikke ville ramme sivilbefolkningen, og at nasjonalgarden sammen med de tsjetsjenske styrkene ville få kontroll - de menneskene har ført oss alle bak lyset, sa eks-politikeren.

Det var grunnleggeren av Russia Media Monitor, Julia Davis, som fanget opp TV-debatten, oversatte og tekstet klippet, som hun publiserte på Twitter.

Saken er omtalt av blant andre dansk TV 2.

- Vi har kommet til et punkt hvor vi må innse at det er fullstendig umulig å vinne over Ukraina med de ressursene og kolonikrigsmetodene Russland tar i bruk; kontrakt- og leiesoldater og uten fullskala mobilisering, fortsatte Nadezhdin.

Med det sikter han til at Russland, med mindre det blir erklært krig, i utgangspunktet ikke kan sende vernepliktige til Ukraina - med mindre de verver seg.

Personellmangel - både i antall og kvalitet - er gjentatte ganger trukket fram som et av russernes største problemer i krigføringen.

- En sterk hær

Nadezhdin mener det gjør dem sjanseløse i møte med de vestligstøttede ukrainske styrkene.

- Det er en sterk hær som står opp mot den russiske, med full støtte fra de teknologisk og økonomisk mektigste landene.

På spørsmål fra verten om den tidligere Duma-politikeren ville ta til orde for generell mobilisering av vernepliktige, svarte han:

- Jeg foreslår å gå inn i fredssamtaler for å få en slutt på krigen og heller fokusere på politiske spørsmål.

Nadezhdins utspill kommer i en kontekst med stadig økende kritikk mot krigføringen i nabolandet:

UKRAINA: Førsteamanuensis ved Forsvarets Høgskole, Tom Røseth, mener Ukraina ikke vil forsøke å avansere inn på russisk territorie ved grenseområdene langs Kharkiv. - Det vil føre en eskalering av krigen, mener Røseth. Video: AP / Telegram Vis mer

«Hva venter vi på?»

Den sittende visepresidenten i Dumaen, Sergej Mironov, deltok også i debatten. Mironov er kjent som Putin-støttespiller, og var ikke sein med å gi sin forgjenger motstand:

- Det er uaktuelt å gå i forhandlinger med Zelenskyjs naziregime - det skal ødelegges, rakk han å si før han ble avbrutt av Nadezhdin:

- Enten må vi erklære fullskala krig eller trekke oss ut.

Mironov svarte med å vise til Putins utspill om at alt går etter planen og at Russland «ikke engang har begynt», altså at de fortsatt har mye igjen å gi.

Det trigget NTVs politiske kommentator, Viktor Olevits, som kastet seg inn i debatten på Nadezhdins side:

- Unnskyld meg, men hva venter vi på? Du sier at alt går etter planen. Var det virkelig noen som for seks måneder siden forutså at vi kom til å måtte trekke oss tilbake fra Balaklija (by i Kharkiv-regionen i Ukraina, journ.anm.), og bli slått tilbake av en motoffensiv i Kharkiv?

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer