Smittekilden til det nasjonale utbruddet med mage-tarmbakterien Yersinia enterocolitica er trolig et ferdig oppskåret salatprodukt, viser Folkehelseinstituttets etterforskningen.
Utbruddet, som startet i november, anses som over. Alle de rammede ble syke i tidsrommet fra midten til slutten av november.
Oppskåret salat peker seg ut
FHIs analyse av pasientintervjuer viser at alle de smittede oppgir å ha spist et ferdig oppskåret salatprodukt uka før for sykdom.
- Vi har i samarbeid med Mattilsynet gjennomført intervjuer for å kartlegge hva personene hadde spist før de ble syke, og har funnet at ferdig oppskåret salat peker seg ut, sier Umaer Naseer i FHI i en pressemelding.
Per 21. desember var det totalt 10 bekreftede tilfeller.
De smittede personene er bosatt i Oslo (2), Viken (3), Innlandet (2), Vestland (2) og Telemark og Vestfold (1). De er alle kvinner i alderen 11-59 år.

Disse sju kommunene får vaksine først
Gitt utbrudd tidligere
Ferdig oppskåret salat har kort holdbarhet, og det forurensede produktet skal derfor ikke lenger være på markedet.
Salatprodukter har også ved tidligere anledninger gitt utbrudd med mage- tarm sykdom i Norge. I juni i år var et ferdigvasket salatprodukt som inneholdt babyspinat eller spinat utgangspunktet for et utbrudd.
Vanlige symptomer på bakterien er diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og muligens feber. Alle symptomene går over av seg selv.
Diaré kan i sjeldne tilfeller være langvarig og alvorlig, skriver FHI.