Oppskrift for blodbad

Den USA-ledete invasjonsstyrken møter geriljataktikk allerede før den når Bagdad. Det er oppskrift på blodbad når krigen når hovedstaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I byen Nasiriyah og minst tre andre byer fortsatte grupper av krigere å slåss mot den amerikansk-britiske styrken i går. Geriljasoldater kom ut av busser, pickup-biler og drosjer i Nasiriyah, ifølge New York Times. De er kledd i sivil, bevegelige, og kan slå til hvor som helst når som helst. De er den fienden de amerikanske og britiske styrkene minst av alt ønsker seg. De kan i verste fall gjøre Irak til et nytt Libanon.

Bakholds-alleen

I tillegg møtte amerikanske styrker Saddams fryktede republikanergarde ved byen Karbala i går kveld. Da stillingene ble angrepet av helikoptere, ble de møtt av det en pilot ifølge BBC kalte en vepsebol av antiluft skyts. Angrepet gikk ikke etter planen.

De amerikanske styrkene har døpt ei gate i sentrum av Nasiriyah for 'bakholds-alleen'.

- Hvis denne motstanden er uttrykk for at den amerikansk-britiske styrken blir sett på som en okkupasjonemakt, betyr det at vi må regne med en lang krig. Og at det vil bli veldig vanskelig å atabilisere situasjonen etter invasjonen, sier forsker Henrik Thune ved Norsk utenrikspolitisk institutt.

Men han legger til at det er for tidlig å slå fast om amerikanernne og britene blir sett på som okkupanter, selv om den militære framrykkingen til invasjonsstyrken har møtt større problemer enn antatt.

Situasjonen i Nasiriyah likner på situasjonen i byer som Basra og An-Najaf, og slik det var i Umm Qasr, invasjonsstyrkenes første mål, der amerikanerne og britene helt til nå har møtt det de kaller 'lommer av motstand'.

Saddam på TV

-Irakiske krigere vil få fienden til å lide, og til å tape hver dag, sa Saddam Hussein i en tale til folket som var ment for å inspirere til økt motstand. Det var hans måte å beskrive 'lommer av motstand' på. Det var en langt fra slagen mann som talte, og sa at Irak om ikke lenge ville vinne krigen. Han berømmet sine styrker for motstanden de hadde vist.

- Irakere gjør hva Gud har befalt dere, å skjære strupen over på dem, sa Saddam.

I Washington ble det gjort forsøk på å så tvil om det var Saddam som talte.

Offiserer sa i går at kvinner og barn i Nasiriyah ble tvunget ut på gata av geriljakrigerne og brukt som levende skjold.

- Bykrig er en kjøttkvern-taktikk. Det er ikke vakkert, sier underoffiser Pat Woellhof til New York Times.

Det er uklart hvem disse geriljakrigerne er. Noen av dem skal tilhøre Saddam Husseins eldste sønn Udays fanatiske 'Saddams martyrer'. Uday er beryktet for sin brutalitet, og det skal være 15 000 av Saddams martyrer i Irak.

Avgjørende punkt

Geriljataktikken er den verst tenkelige for amerikanerne og britene. Marerittet er at taktikken også skal brukes i hovedstaden Bagdad. Det kan både føre til store egne tap, og et blodbad vil gjøre arbeidet med å bygge opp et stabilt regime etter Saddam mye vanskeligere.

Storbritannias statsminister Tony Blair sa i går at vi nå står over for et avgjørende punkt i krigen. Det var den første konfrontasjonen med republikanergarden, som er en styrke av veltrente og lojale menn, som kan være så mange som 100 000 mann ved byen Karbala, Blair tenkte på.

Amerikanernes og britenes strategi er å forsøke og isolere i Karbala og andre steder, og avskjære dem fra å trekke seg tilbake til Bagdad. Det vil være mye verre å møte republikanergarden som geriljasoldeter i Bagdad enn som soldater i ørkenen, der de kan angripes med mye tyngre skyts.

<DREPT: Amerikanske soldater bærer bort en av to døde kolleger, etter et bakholdsangrep fra irakiske styrker i Nasiriyah.