Jonas Gahr Støre mener regjeringen struper kommunene

- Oppskrift på gjeldsvekst

Ap-leder Jonas Gahr Støre har fått snusen i det han mener er regjeringens oppskrift på gjeldsvekst i norske kommuner. Her er lista over ingredienser.

GJELDSBERG: Ap-leder Jonas Gahr Støre er bekymret for gjeldsveksten i norske kommuner. I går gjestet han Dagbladets valgbod foran Stortinget. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
GJELDSBERG: Ap-leder Jonas Gahr Støre er bekymret for gjeldsveksten i norske kommuner. I går gjestet han Dagbladets valgbod foran Stortinget. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Samme dag som regjeringen samles til budsjettkonferanse kommer Jonas Gahr Støre med en tydelig advarsel:

- Regjeringen gjør opp regning uten vert og sender den til kommunene. Resultatet blir et gjeldsberg i kommunene, sier han.

Støre viser til et KS-notat der det framgår at gjeldsveksten ikke har vært høyere på ti år. Kommunenes konsernregnskapstall viser at korrigert netto lånegjeld økte med 30 milliarder kroner til 366 milliarder kroner. Dette er langsiktig gjeld, fratrukket pensjonsforpliktelser, utlån og ubundne investeringsfond.

Egen oppskrift

Ap-lederen mener å ha funnet fram til regjeringens egen oppskrift for gjeldsberg i kommunene. Støres påstand er at regjeringen i praksis serverer kommunene få andre muligheter enn nye låneopptak.

Ingrediensene kan du se nederst i denne saken.

- Regjeringen har overført en rekke oppgaver til kommunene, uten at det følger med penger. Maskinskatten slår inn for fullt og kompensasjonen som var lovet, har ikke kommet, sier Støre.

- Regjeringen har lagt fram en pakke på 2 milliarder kroner for å løse regjeringens egen bomkrise, men kommunene får lite. Det er nullvekst i kommunenes inntekter, men ikke i kommunens oppgaver. Samtidig vil regjeringen stramme inn på muligheten til å skrive ut eiendomsskatt, fortsetter han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer