Oppskriften

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Hver gang Barack Obama holder en tv-sendt tale eller kommer med en erklæring på talerstolen i Det hvite hus, får jeg en slags følelse av at jeg bør stoppe opp, høre etter, slå av hårføneren. Ja, vi vet nå at presidenten bruker teleprompter, og at det er derfor han snur hodet til høyre og venstre når han taler. Men hvordan klarer Obama, det vil si taleskriveren hans, å forvandle de mest kontroversielle temaer til taler om håp og fellesskap? Svar: Ved å holde seg til oppskriften.

I kjølvannet av Kairo-talen så det amerikanske nettstedet The Daily Beast det som sin oppgave å dissekere talene Obama har holdt fra demokratenes landsmøte i 2004, da han for alvor markerte seg som en mann for framtida, og fram til nå. Konklusjonen er at presidenten har funnet en velfungerende formel som han holder seg stramt til, 13 punkter som, om de ikke akkurat kan overføres til forlovertalen du skal holde i sommer, kanskje kan gi noen tips til hvordan du burde tale – om du hadde verdens mektigste jobb:

1. Takk for at du er invitert («Jeg er beæret over å få være her i dag»).

2. Uttrykk sjokk over at noen med din livshistorie kan stå foran et sånt publikum («Denne kvelden er en spesiell ære for meg, siden min tilstedeværelse på denne scenen tidligere ville vært usannsynlig»).

3. Følg opp med å si at det er sånn Amerika er («Jeg står her med viten om at min historie er del av en større amerikansk historie»).

4. Ta en pause for at noen fra publikum kan forstyrre med meningen sin. («Abort er mord!»)

5. Ha et grasiøst comeback klart på forhånd («Det er ok… Vi skal ikke styre unna å snakke om ting som kan være ukomfortable»).

6. Uttrykk takknemlighet for landets grunnleggere og siter Uavhengighetserklæringen om mulig («USA er grunnlagt på premisset at alle skal behandles likt»).

7. Uttrykk skuffelse over at USA ikke har klart å leve opp til hvordan landets grunnleggere hadde planlagt at landet skulle være («I år skal vi redefinere våre verdier og vårt ansvar»).

8. Gjør det klart at begge sider i en konflikt har gode poeng («Jøder er blitt forfulgt i århundrer, men palestinere har også unektelig lidd»).

9. Avskriv tradisjonelle konfliktlinjer som irrelevante og påpek at det er unyansert å fortsatt holde seg til dem. Finn felles grunn («Siden vi ble grunnlagt, har amerikanske muslimer beriket USA»).

10. Vis til deg selv om eksempel på punkt 9 («Jeg er kristen, men min far kom fra en kenyansk familie med generasjoner av muslimer»).

11. Hold nede forventningene om hva du kan utrette («Ingen tale alene kan utslette årevis med mistillit»).

12. Men når det er sagt, vis at du har store drømmer («Vi har makt til å lage den verden vi leter etter, om vi har mot til en ny begynnelse»).

13. Bland inn Gud («Takk. Og må Guds fred være med dere»).