Oppskyting avlyst for femte gang

Endeavour truet av været. Tiden begynner å renne ut.

VENTER PÅ SOLA: Romferja Endeavour forfølges av trøbbel. I natt ble oppskytinga til Den internasjonale romstasjonen ISS utsatt for femte gang. Foto: SCANPIX/REUTERS/Scott Audette
VENTER PÅ SOLA: Romferja Endeavour forfølges av trøbbel. I natt ble oppskytinga til Den internasjonale romstasjonen ISS utsatt for femte gang. Foto: SCANPIX/REUTERS/Scott AudetteVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For femte gang ble oppskytinga av romferja Endeavour og oppdraget STS-127 avlyst og utsatt, til tross for at det lenge så lovende ut.

Astronautene, som satt klare inne i fartøyet til oppskyting 00.51 norsk tid, måtte nok en gang forlate fartøyet.

Fare for lyn
Tordenstormer truet ferja, som står på Kennedy Space Center i Florida, og det var blant annet fare for lynnedslag innen en radius på 16 kilometer fra oppskytingsplattform 39A.

- Vi så en stormcelle som poppet opp i nord; noe som brøt med fire oppskytingsvilkår. Det var aktive lynnedslag og stormen løste seg ikke opp. Vi vil virkelig ikke bryte lynreglene når vi sender opp en romferje, sier oppskytingsleder Pete Nickolenko under en pressekonferanse.

Værutsiktene i Florida - beryktet for daglige, massive tordenstormer om sommeren - er ikke særlig gode i morgen.Neste forsøk på å få Endeavour opp blir klokka 00.03 natt til torsdag, altså 48 timer etter dette forsøket.

- Noe av grunnen er også en at et dekke over en dyse falt av i går. Den skal forhindre at det kommer inn vann. I morgen så er det meldt at en front kommer inn, så derfor må vi fikse det, sier oppskytingsmanager Mike Moses.

Tiden renner ut
Om de ikke får opp Endeavour iløpet av uka så får de trolig ikke en ny sjanse før 26. juli. Nasa er imidlertid optimistiske om at været vil være bedre på torsdag.

Endeavour, som skal til Den internasjonale romstasjonen ISS, begynner nå å nærme seg rekorden for utsatte oppskytinger. Den besittes for øyeblikket av den nå havarerte Columbia, som i 1995 først kom seg opp på åttende forsøk.

Endeavour er én måned på overtid. Oppskytingene i juni ble ødelagt av hydrogenlekkasjer. Disse ble fikset, men de siste tre forsøkene i juli er blitt forpurret av det notorisk elendige og ustabile været.

TORDENPROBLEM: Stormen nord for Kennedy Space Center (sirklet inn) forpurret dagens oppskyting. Været brøt med fire oppskytingsvilkår; blant annet fare for lynnedslag. Grafikk: radar.weather.gov
TORDENPROBLEM: Stormen nord for Kennedy Space Center (sirklet inn) forpurret dagens oppskyting. Været brøt med fire oppskytingsvilkår; blant annet fare for lynnedslag. Grafikk: radar.weather.gov Vis mer

På lørdag ble det registrert elleve lynnedslag i området rundt romferja. Natt til mandag så var det uakseptabelt vær rundt nødlandingsplassen RTLS som var synderen, mens saktegående stormer ødela nattas forsøk på å nå oppskytingsvinduet.

Spøker for Fuglesang
Endeavour skal tilbringe 16 dager i rommet. Totalt fem rompromenader står på timeplanen, blant annet for å installere det tredje og siste segmentet av det japanske laboratoriet Kibo.

Deler av programmet kan imidlertid bli kastet om på grunnet forsinkelsene.

Amerikanske Tim Kopra skal i tillegg bytte plass med japanske Koichi Wakata om bord ISS, i det åttende siste romferjeoppdraget før fartøyene settes på bakken for godt i 2010.

Dersom oppskytingsproblemene fortsetter så kan det få alvorlige konsekvenser for den svenske astronauten Christer Fuglesang; oppdragspesialist om bord NASAs neste romferjetur til ISS.

Fuglesangs tur i romferja Discovery, allerede forsinket på grunn av tidligere trøbbel, skal etter planen skytes opp 18. august. Det kan fort endres dersom Endeavour ikke kommer seg raskt opp.

SMALT: Elleve lynnedslag i området rundt ferja i helga. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/handout/NASA TV
SMALT: Elleve lynnedslag i området rundt ferja i helga. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/handout/NASA TV Vis mer
MANNSKAPET: Fra venstre: Pilot Doug Hurley, Julie Payette, Tom Marshburn, Mark Polansky, Chris Cassidy, Tim Kopra og Dave Wolf skal til Den internasjonale romstasjonen ISS. De skal totalt tilbringe 16 dager i rommet. Foto: AFP/SCANPIX
MANNSKAPET: Fra venstre: Pilot Doug Hurley, Julie Payette, Tom Marshburn, Mark Polansky, Chris Cassidy, Tim Kopra og Dave Wolf skal til Den internasjonale romstasjonen ISS. De skal totalt tilbringe 16 dager i rommet. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer