Oppskytingen av Nord-Koreas langdistanserakett var mislykket

Det opplyser forsvarsdepartementet i Sør-Korea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det opplyser forsvarsdepartementet i Sør-Korea, som fulgte rakettens bane etter at den ble skutt opp klokka 7.39 fredag.

- Raketten ble revet i stykker i lufta og begynte deretter å miste høyde, sier forsvarsdepartementets pressetalsmann Kim Min-seok.

Ifølge Japans forsvarsminister Naoki Tanaka var raketten i lufta i drøyt ett minutt før den styrtet i havet. Raketten skal ha falt ned i Gulehavet etter å ha gått 120 kilometer opp i lufta.

- Dette berører ikke vårt territorium i det hele tatt, sier Tanaka.

Før oppskytingen truet Japan med å skyte ned raketten dersom den nærmet seg japansk territorium.

Værsatellitt Ifølge Nord-Korea var formålet med oppskytingen å sende opp en værsatellitt. Sør-Korea, Japan og USA mener på sin side at det egentlige formålet er en dårlig skjult test av en langdistanserakett som kan bære atomstridshoder.

Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle fordømmer oppskytingen.

- Dette er i strid med internasjonale regler, og det vil bidra til å øke spenningen på Koreahalvøya, sier han.

Langdistanseraketten het Unha-3. Den ble skutt opp fra en base nær grensa til Kina på Nord-Koreas vestkyst.

Oppskytingen av raketten var ment som et ledd i Nord-Koreas markering av 100-årsdagen for landsfader Kim Il-sungs fødsel den 15. april. Hans barnebarn Kim Jong-un er nå ny leder i landet etter at faren Kim Jong-il døde i desember.

Raketten hadde tre trinn. Det første skulle etter planen falle ned i havet mellom Koreahalvøya og Kina. Det andre trinnet lande i farvannene utenfor Filippinene.

Sørkoreanske kilder sier ifølge fjernsynskanalen YTN at de to første trinnene ikke skilte seg fra hverandre slik de skulle.

Hastemøte FNs sikkerhetsråd innkalte til hastemøte da det ble kjent at Nord-Korea hadde skutt opp raketten. Møtet skulle etter planen holdes i løpet av dagen fredag.

<strong>EKSTRAUTGAVER:</strong> I Tokyo ble det laget ekstrautgaver av avisene med oppslag om den mislykkede rakettoppskytningen. Foto: NTBSCANPIX/AFP PHOTO / TOSHIFUMI KITAMURA
EKSTRAUTGAVER: I Tokyo ble det laget ekstrautgaver av avisene med oppslag om den mislykkede rakettoppskytningen. Foto: NTBSCANPIX/AFP PHOTO / TOSHIFUMI KITAMURA Vis mer

I forkant var Nord-Korea i kraftige ordelag blitt advart mot å gjennomføre oppskytingen. Alle de 15 medlemslandene i FNs sikkerhetsråd er enige om at oppskytingen er ulovlige, sier Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin.

FNs sikkerhetsråd vedtok i 2009 en resolusjon om forbud mot nye prøveoppskytinger av ballistiske missiler i Nord-Korea.

Ifølge USAs utenriksminister Hillary Clinton er det ingen tvil om at ballistisk missilteknologi er tatt i bruk i Unha-3-raketten.

- Vi vil kreve at Sikkerhetsrådet tar skritt dersom Nord-Korea gjennomfører oppskytingen, advarte hun torsdag.

- Provokasjon Nord-Koreas mislykkede oppskyting av en langdistanserakett fredag morgen er en provokasjon, mener Det hvite hus.

- Nord-Korea ender bare opp med å isolere seg ytterligere med slike provoserende handlinger og kaster bort sine penger på våpen og propaganda mens folket sulter, sier pressetalsmann Jay Carney i Det hvite hus.

Oppskytingen er ulovlig, fastslår han.

- Selv om den var mislykket, er det en provoserende handling som truer sikkerheten i regionen, sier Carney.

(NTB)

<strong>PROPAGANDA:</strong> En nordkoreaner går forbi en propagandaplakat i Pyongyang i Nord-Korea. Foto: AP Photo/Ng Han Guan/NTBScanpix
PROPAGANDA: En nordkoreaner går forbi en propagandaplakat i Pyongyang i Nord-Korea. Foto: AP Photo/Ng Han Guan/NTBScanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer