Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Oppsøker oss i panikk

Fem tenåringer er reddet fra tvangsekteskap av Røde Kors det siste halve året. - Ungdom helt ned i 15-årsalderen oppsøker oss i panikk, sier prosjektleder Marianne Hesleskaug.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor tok 259 livredde ungdommer kontakt med informasjonstelefonen om tvangsekteskap ved Røde Kors Internasjonale Senter (ORKIS) i Oslo. Ungdommer helt ned til 15 år ber daglig om råd for hvordan de skal unnslippe giftermål.

I tillegg til veiledningstjeneste på telefon opprettet ORKIS i høst et saksbehandlingskontor som yter praktisk hjelp.

Pr. i dag er 30 saker til behandling, hvorav fem har ført til stans i ekteskapsplanene.

- Ungdommene er fryktelig redde når de kommer hit. Mange har vært forlovet lenge, men ikke forstått alvoret før reisen til hjemlandet er bestilt, og ekteskapet er nær forestående. De er i panikk, sier prosjektleder for informasjonstelefonen ved ORKIS, Marianne Hesleskaug.

Grove trusler

  • Rundt 20 prosent av ungdommene som tar kontakt med ORKIS, er gutter.
  • 10 prosent de som ringer, er utsatt for grov vold og trusler.
  • Seks av de 30 sakene som nå er til behandling, dreier seg om så alvorlige trusler at ungdommene har skiftet navn og lever på hemmelige adresser.

  • Flertallet av de som tar kontakt, kommer fra Pakistan, Tyrkia, Sri Lanka, Somalia, Iran, Irak, Marokko eller India.

- Dette er norske statsborgere, påpeker Hesleskaug.

- Aldersgrensen for å gifte seg i Norge er 18 år, og barnevernloven gjelder for alle barn som oppholder seg her. Hvorfor beskytter ikke norsk lov disse norske statsborgerne? spør hun videre.

Rasisme

Ungdommer som kontakter ORKIS, trenger enten hjelp til å unngå eller komme ut av tvangsekteskap. Første skritt på veien er å få en dialog med foreldrene. Dersom ORKIS' kulturveiledere ikke kommer noen vei, kobles barnevernet inn.

Dessverre gjør ikke barnevernet alltid jobben sin, ifølge Hesleskaug.

- Det virker som om de er redde for å tråkke på fremmede kulturer og bli oppfattet som rasister, men drapet på Fadime viser at vi ikke kan fortie denne ukulturen lenger. Vi må få en bred debatt hvor både foreldre og imamer er med, mener hun.

Hesleskaug vil også den omvendte rasismen til livs. I dag kan ikke muslimske jenter gifte seg med andre enn muslimer.

- Vi har hatt flere norske gutter innom som har forelsket seg i muslimske jenter og sagt seg villig til å konvertere til islam, sier Hesleskaug.

Åpen linje

  • Informasjonstelefonen om tvangsekteskap ble opprettet i 2000. Oslo Røde Kors Internasjonale Senter (ORKIS) står for driften.
  • Målet er å gi hjelp til ungdom som trues med tvangsekteskap, eller vil ut av tvangsekteskap.
  • Telefonen (815 55 201) dekker hele landet, og er betjent mellom klokka 9 og 18 på hverdager. Telefonsvareren er på døgnet rundt.
HJELPETELEFON: Henvendelsene om tvangsekteskap blir stadig mer alvorlige, ifølge prosjektleder Marianne Hesleskaug i ORKIS.
Hele Norges coronakart