Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oppsummeringer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HVIS DET ER noen som ennå ikke har sett dem, er det nå anledning til å kikke på Muhammed-karikaturene i bokform. De står på side 321 i boka «Karikaturkrisen - En undersøgelse af baggrund og ansvar» som kommer ut i Danmark i dag, skrevet av Politikens redaktør og en av avisas kommentatorer. En faksimile av den sagnomsuste siden i Jyllands-Posten fredag den 30. september 2005, en påminnelse om hvor galt det kan gå når islamkritiske redaktører uprovosert spotter andre mennesker, mens de later som de kjemper for ytringsfriheten. Eventuelt kan man konsultere boka Provoen og Profeten - Muhammedkrisen bak kulissene , forfattet av to journalister i Jyllands-Posten. Der står faksimilen på side 226, og minner oss om dagen Danmark sto opp for de vestlige verdiene, og nektet å la seg kue av fundamentalister.

HER ER DET bare å velge bok alt etter hvilken virkelighetsforståelse man vil ha bekreftet. Begge er grundige, og setter seg fore å gi en nøyaktig framstilling av hva som hendte i tida etter at tegningene sto på trykk. Begge vier plass til motargumenter. Likevel vitner utgivelsene om et splittet Danmark. Det er umulig å bli enige, fordi man ikke blir enige om hva som er sakens kjerne. Karikaturkrisen deler inn argumentene i tre hovedfamilier. 1. Saken handler om ytringsfrihet. Trykkingen må forsvares fordi ytringsfriheten ikke er en verdi man kan forhandle om. 2. Tegningstriden er et slag i en større krig mellom islam og oss . Islamismen er som fascismen - og den som ikke tar kampen opp, er enten naiv, feig, forrædersk, eller en blanding av dette. 3. Trykkingen av tegningene må sees i sammenheng med dansk politikk, og med debattklimaet som har preget danske samtaler om islam de siste åra. For i ei tid da muslimer blir kalt «Europas pest» i det danske folketinget, er det ikke lett å se tegningene som et enkeltstående ytringsfrihetseksperiment.

TREDELINGEN AV argumentene kan man kanskje bli enige om, men ikke om hva som faktisk har hendt. Hva slags tendenser til selvsensur var det Jyllands-Posten reagerte mot da de besluttet å trykke bildene? Forfatterne av Karikaturkrisen plukker alle hovedeksemplene fra hverandre, for å vise at trykkingen var en unødvendig provokasjon. Forfatterne av Provoen og Profeten mener den slags argumentasjon er «uttalelser mot bedre vitende.» Hva med imamene som dro på tur til Midtøsten for å samle støtte? Karikaturkrisen beviser at imamene aldri drev systematisk desinformasjon for å ramme Danmark. Ifølge Provoen og Profeten , derimot, er det hevet over tvil at det var imamene som sparket i gang kampen om tegningene.Påstanden om at de muslimske ambassadørene ville innskrenke ytringsfriheten i Danmark, er «grunnløs», skriver forfatterne av Karikaturkrisen . Provoen og Profetens forfattere heller mot at ambassadørenes fremmet «horrible krav».

SÅ HVEM HAR skylda? For Politiken-forfatterne ligger svaret i måten Dansk Folkeparti får sette premissene for utlendingsdebatten. Dette er ikke minst Anders Fogh Rasmussens ansvar, og årsaken til at han behandlet krisen så udiplomatisk at det mangler sidestykke i moderne historie. For forfatterne fra Jyllands-Posten, er det en like soleklar konklusjon at Rasmussen står igjen som vinner. Han har vist seg som en sterk politisk kriger, skriver de. Nylig kunne statsministeren selv fortelle pressen at karikaturkrisen har «forbedret Danmarks image i USA». Tidligere denne uka fikk han møte George W. Bush, og sykle 15 kilometer sammen med ham i Catoctinfjellene. Et bilde av seier: To menn på sykkel, enige om mangt, ikke minst om at dialog ofte er det samme som feighet . Mens Jens Stoltenberg ikke får komme på besøk engang, enda så flink han er til å sykle. Hadde man ikke blitt beskyldt for å være preget av «vestlig selvforakt», som det heter om dagen, kunne det være fristende å konkludere med at det er like greit slik.

BAKERST I BØKENE finnes altså faksimilen av Mohammed-siden fra Jyllands-Posten. Som mange vil ha sett, er det én tegner som har bidratt med en tegning av Mohammed, i klasse 7b på Valby skole. Han står foran en tavle, der han har skrevet noe med kritt. Det tok noen dager før det kom fram i dansk offentlighet at det sto «Morgenavisen Jyllands Postens redaksjon er en flokk reaksjonære provokatører» på farsi. Om ikke annet, minner det om at i denne saken kan det være greit å snakke flere språk, hvis man skal skjønne tegninga.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling