Donald Trump og Steve Bannon:

Opptak avslører rystende plan

Tidligere president Donald Trump skal ha planlagt å erklære seier mens stemmetellingen fortsatt pågikk, avslører et lekket lydopptak.

AVSLØRER PLAN: Donald Trump skal ha lagt en plan for valgdagen 3. november flere dager i forveien, ifølge hans tidligere sjefstrateg Steve Bannon. Foto: AFP / NTB Scanpix
AVSLØRER PLAN: Donald Trump skal ha lagt en plan for valgdagen 3. november flere dager i forveien, ifølge hans tidligere sjefstrateg Steve Bannon. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det lekkede lydopptaket er en samtale mellom Steve Bannon, Donald Trumps tidligere sjefstrateg, og den kinesiske milliardæren Guo Wengui, som hjalp Bannon med å lansere en rekke høyreorienterte nettsteder.

I samtalen forteller han at Trump allerede hadde lagt en plan for valgdagen 3. november.

«Det Trump kommer til å gjøre er bare å erklære seier. Ikke sant? Han kommer til å erklære seier. Men det betyr ikke at han er vinneren», sa Bannon, ifølge The Guardian.

«Han vil bare si at han er vinneren», lyder det videre.

Poststemmer

Trump skal ifølge Bannon ha planlagt å utnytte sannsynligheten for at demokratiske stemmer ville bli talt opp seinere, siden flere demokratiske tilhengere trolig ville ta i bruk poststemming.

Poststemmer går ut på at alle som er registrerte velgere automatisk får tilsendt en stemmeseddel. Velgeren kan stemme ved å sende seddelen tilbake via posten eller levere den på et stemmelokale.

Trump uttalte flere ganger at stemmegivning via posten fører til valgfusk og oppfordret sine tilhengere til å møte fram personlig på valgdagen for å stemme.

Som et resultat av det var det i de fleste delstater en stor overvekt av demokrater som forhåndsstemte eller stemte via posten, mens mange republikanere var skeptiske til poststemmer og ventet til valgdagen med å avgi sin stemme

«Trump kommer til å dra nytte av det. Det er vår strategi. Han kommer til å erklære seg selv som vinner», sa Bannon i lydopptaket.

Det er tidsskriftet Mother Jones som har publisert deler av lydopptaket, som har blitt omtalt av en rekke medier, deriblant The Guardian og The Independent.

RASER: Da Donald Trump så hvordan han ble framstilt i en promofilm til et intervju han ga med TV-journalisten Piers Morgan, ble han rasende. Denne videoen viser hvordan intervjuet sluttet. Video: Piers Morgan Uncensored. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

«Game over»

I lydopptaket beskrev Bannon et scenario der Trump hadde en tidlig ledelse i vippestater som følge av poststemmer, og at han hadde en plan om å erklære seier mens stemmetellingen pågikk:

«Klokka 10 eller 11 kommer Trump til å dra til Det ovale kontor og tvitre: «Jeg er vinneren. Game over».

Det som faktisk skjedde 3. november, var ikke så ulikt fra det Bannon beskrev i lydopptaket.

I en tale mens stemmene ble talt opp, gikk Trump nemlig gjennom de foreløpige resultatene i en rekke delstater. Der hevdet han at han hadde vunnet vippestatene Pennsylvania og Michigan, selv om det gjensto mange stemmer å telle der.

- Vi kommer til å vinne dette. Og slik jeg ser det, har vi allerede vunnet, sa Trump.

Han påsto også at det foregikk valgfusk, at det amerikanske folk utsettes for en stor svindel og at høyesterett må behandle saken.

HYLLER FRP: Da Dagbladet møtte den omstridte medielederen, og Trumps sjefstrateg, Steve Bannon, forklarte han hvordan Frp og Norge er et «et perfekt eksempel på hvordan det bør gjøres». Video: Johannes Fjeld Vis mer

Kontroversielle uttalelser

Bannon har jobbet i investeringsbank og prøvd seg som Hollywood-produsent før han fikk ansvaret for å drive den høyreradikale nettsida Breitbart News. Så ble han valgkampsjef for Trump i 2016.

I august 2017 fikk Bannon sparken som Trumps sjefstrateg i Det hvite hus etter Trumps kontroversielle uttalelser som nazimarsjen i Charlottesville.

Bannon havnet ytterligere på kant med Trump etter å ha vært kilde for kritiske bøker. Men før valget i 2020 skal han ha kommet seg inn i varmen igjen.

Etter at Trump tapte valget mot Joe Biden, benådet han Bannon, som var siktet for bedrageri fra folk som hadde betalt penger de trodde skulle gå til bygging av Mexico-muren.

Nå risikerer han straffeforfølgelse etter at han i månedsvis har nektet å møte etter at kongressen har stevnet ham som vitne. Denne uka ble det kjent at han skal ha ombestemt seg og vil likevel møte til høringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer