- Opptatt av å identifisere svakheter

Stortingets utvidede utenrikskomité fikk redegjørelse om terroralarmen.

VÆPNET: Styrket nærvær av synlig og væpnet politi var blant de mange tiltakene som ble gjennomført. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VÆPNET: Styrket nærvær av synlig og væpnet politi var blant de mange tiltakene som ble gjennomført. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Benedicte Bjørnland, justisminister Anders Anundsen (Frp) og politidirektør Odd Reidar Humlegård redegjorde i ettermiddag for vurderingene rundt sommerens terroralarm i Norge. Redegjørelsen foregikk bak lukkede dører på Stortinget, for den såkalte utvidede forsvars- og utenrikskomiteen.

Fornøyd Justisministeren, PST-sjefen og politidirektøren holdt et timelangt innlegg for komiteen, som er forsterket med stortingspartienes parlamentariske ledere og medlemmer av justiskomiteen. Sistnevnte komités leder Hadia Tajik (Ap) gir uttrykk for at hun er fornøyd med svarene.

- Jeg opplever at regjeringen var på tilbudssiden, men så er det informasjon som de ikke kan dele. Dels kan det være kunnskapsgrunnlaget til PST som gjør at det er ting vi ikke vet. Dels er det ting vi trengher grundigere evaluering av før vi kan si noe med sikkerhet. Jeg tenker for eksempel på vår egen beredskapsevne, sier Tajik til Dagbladet.

- Var regjeringen og PST i dag fornøyde med de valgene de tok i juli?

- Jeg opplevde at regjeringen er opptatt av å få fakta på bordet. Det er viktig for landets læringsevne at vi identifiserer hva som eventuelt måtte være svakheter ved håndteringen av denne saken.

- Hvilke svakheter er det de har identifisert?

- Jeg opplever som sagt at de er opptatt av å identifisere de svakhetene, noe mer kan jeg ikke si om hva som skjer i den utvidede komiteen.

- Er det svakheter i sikkerhetstjenestenes håndtering eller i regjeringens håndtering?

- Det vil jeg ikke si noe om. Når det gjelder sikkerhetstjenestens kunnskapsgrunnlag vet jeg ikke noe mer om hva trusselen konkret innebærer nå, enn det jeg visste klokka fem i dag, avslutter Tajik.

«Ulv, ulv» Det var 24. juli at terroralarmen gikk, etter at PST satt på opplysninger om at terrorister var på vei fra Syria til Europa og muligens Norge. En rekke tiltak ble iverksatt, som grensekontroller, kraftig styrket nærvær av væpnet politi på sentrale steder og vær-aktsom-oppfordringer til publikum.

Ei uke seinere ble alarmen avblåst, og beredskapsnivået var tilbake til normalt. Det ble aldri klart hvem som skulle stå bak et eventuelt angrep, og hvilke mål som var utsatt.

Regjeringen og politiet har fått kritikk fra flere hold for å slå terroralarm på tilsynelatende sviktende grunnlag. Jan Arild Ellingsen fra regjeringspartiet Frp mener å så alarm nå var som å rope «ulv, ulv», skriver VG. Lederen for Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS), Eldbjørg Løwer, sier hun vil ha gjennomgang av saken.