Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opptellingen etter presidentvalget utsatt i Kabul

Afghanske myndigheter har utsatt opptellingen av stemmer etter lørdagens presidentvalg på grunn av klagene om valgfusk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men flere av de 14 kandidatene har trukket tilbake sine opprinnelige protester mot måten valget ble gjennomført på. President Hamid Karzais fremste utfordrer, Yunus Qanooni, krever imidlertid at noen av valglokalene må åpnes på nytt.

Valgkommisjonen, som består av representanter fra FN og den afghanske regjeringen, opplyste mandag at det pågår drøftinger for å få løst flokene som har oppstått som følge av Qanoonis innvendinger.

Det pågikk mandag formiddag intense drøftinger som i første omgang munnet ut i en avgjørelse om å utsette opptellingen.

Opptellingen ble utsatt fordi myndighetene ikke vet hva de skal gjøre med stemmer som kan være ugyldige, opplyste en talsmann for valgkommisjonen..

Tvil om gyldighet

Ledelsen for kommisjonen sier at opptellingen av stemmene fra 5.000 valgstasjoner og totalt 22.000 stemmelokaler ikke kan begynne før det er avgjort hva som skal skje med stemmene det er tvil om.

- Vi må vente med å telle stemmene til vi har avgjort hva vi skal gjøre med enkelte av valgurnene, sa nestformannen i valgkommisjonen, J. Ray Kennedy. - Vi håper at alt skal være i orden tirsdag ettermiddag, sa han.

Det historiske og overraskende fredelige presidentvalget hadde svært stor oppslutning, men ble skjemmet av problemer. Mange steder ble det brukt feil blekk for å merke velgere som hadde stemt. Også mange barn skal ha stemt, og det skal være utstedt for mange valgkort.

Nesten alle presidentkandidatene krevde lørdag at valget måtte kjennes ugyldig og arrangeres på nytt, men dette kravet så mandag ut til å være frafalt.

I stedet har flere krevd en nøytral gransking av valgavviklingen etter at det ble påvist en rekke uregelmessigheter på selve valgdagen.

Nordalliansen

De fleste av de 14 kandidatene har ingen håp om å vinne valget, og Qanooni er blitt regnet som Karzais eneste reelle utfordrer, fordi han har støtte i den mektige Nordalliansen som var med på å drive Taliban-regimet ut av Kabul for snart tre år siden.

FN-representanter i Kabul sier at opptellingen nå kan starte om to til fire dager og at de første resultatene kan være klare senere denne uken. Det kan gå to til tre uker før det endelige resultatet er klart.

- Jeg har hele tiden sagt at selve opptellingen ikke kan komme i gang før etter to til fire dager, sa FN-talsmann Manoel Almeida e Silva.

Stemmeurnene er de siste dagene blir brakt til åtte opptellingssentra med bil, fly og helikoptre, og i de mest isolerte områdene blir det også brukt esler og muldyr, de mest vanlige transportmidlene i Afghanistan.

Småkonger

Det er ventet at Karzai vil vinne valget, men spørsmålet er om han får over 50 prosent av stemmene.

Dersom han ikke sikrer seg støtte fra halvparten av velgerne, må det holdes en andre valgomgang.

Det neste spørsmålet blir om utfordrerkandidatene vil respektere utfallet av valget. Mange av dem har godt væpnede militser som i praksis har gitt dem makt til å herske som småkonger i det splittede landet etter 25 års blodig konflikt.

FN og vestlige diplomater forsøker i fellesskap å overtale de ulike væpnede fraksjonene til å godta valgresultatet. (®NTB)

(NTB-Reuters)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media