Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opptil 200 løver gjenoppdaget i Øst-Afrika

Populasjonen var antatt tapt.

FANGET PÅ KAMERA: Allerede den andre natta lyktes det forskerteamet å fange løver på kamera ved en elvebredd i Alatash nasjonalpark. Her det som trolig er en hunn. Foto: Born Free Foundation
FANGET PÅ KAMERA: Allerede den andre natta lyktes det forskerteamet å fange løver på kamera ved en elvebredd i Alatash nasjonalpark. Her det som trolig er en hunn. Foto: Born Free Foundation Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hans Bauer, forsker ved Conservation Research Unit, en avdeling ved Universitetet i Oxford, er vant til å stryke den ene løvepopulasjonen etter den andre av kartet. Derfor er gleden ekstra stor når han nå tvert imot kan føye til en ny en.

- Dette er første og trolig siste gang jeg legger til en populasjon, sier han til New Scientist.

Nordvestlige Etiopia har lenge vært ansett for å være et løvetomt område på grunn av krypskyting og miljøødeleggelser. Men den oppfatningen må nå altså revideres.

Fotspor Bauers forskergruppe har i lengre tid mistenkt at det avsidesliggende leteområdet - i og ved nasjonalparken Alatash - kan være hjem for løver, men siden mennesker sjelden ferdes der, fins ikke bevis før nå.

Forskerne satte opp kamerafeller på en elvebredd. Der fant Bauer fotspor etter løver.

- Det var eureka-øyeblikket da jeg innså det faktisk var løver der, sier han.

FOTSPOR: Allerede den første dagen fant forskerne spor etter løver. Foto: Born Free Foundation
FOTSPOR: Allerede den første dagen fant forskerne spor etter løver. Foto: Born Free Foundation Vis mer

Den andre natta lyktes det teamet å få bilder av de store kattedyrene.

Bauer anslår at det fins opptil 200 individer i Alatash og den sudanske naboparken Dinder.

Truet De siste åra har antallet løver i verden sunket drastisk, og anslagsvis 20 000 lever nå i Afrika. Forskere regner med at populasjonen vil være halvert i løpet av 20 år.

De nyoppdagede løvene antas å være fra den såkalte sentralafrikanske underarten, som før oppdagelsen talte ca. 900 individer. Mark Jones, programsjef for stiftelsen Born Free, sier funnet er svært viktig.

- Å vite hvor løvene er, vil hjelpe oss med å jobbe opp mot lokalsamfunn og viltmyndighetene for å øke kunnskapen om hvorfor løver er viktige, og hvorfor det er viktig å beskytte dem, sier han til BBC News.

HANN: En annen av de fotograferte løvene ved elvebredden, trolig en unghann. Foto: Born Free Foundation
HANN: En annen av de fotograferte løvene ved elvebredden, trolig en unghann. Foto: Born Free Foundation Vis mer

Les hele rapporten fra ekspedisjonen

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram