Dødsbrann rammet kunstnerkollektiv i Oakland:

Opptil 40 døde i brann i California

Brannen brøt ut under en elektronikakonsert.

BRANN RAMMET DANSEFEST: Minst ni døde er funnet etter denne brannen i et kunstnerkollektiv i Oakland, og politiet frykter dødstallet kan komme opp i 40. Brannen brøt ut under en dansefest sent fredag, amerikansk tid. Foto: REUTERS/Stephen Lam
BRANN RAMMET DANSEFEST: Minst ni døde er funnet etter denne brannen i et kunstnerkollektiv i Oakland, og politiet frykter dødstallet kan komme opp i 40. Brannen brøt ut under en dansefest sent fredag, amerikansk tid. Foto: REUTERS/Stephen LamVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet frykter at så mange som 40 unge mennesker omkom i brannen i et kunstnerkollektiv i Oakland, California.

Så langt har brannvesenet funnet ni døde i ruinene av den toetasjes lagerbygningen, men minst 25 personer ikke er gjort rede for.

Brannmannskaper brukte lørdag motorsager og økser for å skjære seg gjennom forkullede møbler og bygningsrester i Fruitvale utenfor San Francisco.

Tallet på døde ventes å stige, sier Ray Kelly ved sheriffens kontor i Alameda County, som tar høyde for at så mange som 40 mennesker brant inne.

Brannen brøt ut under en elektronikafest sent fredag kveld. Den eneste fluktveien ut av andre etasje, var via en trapp laget av trepaller, opplyser brannsjef Teresa Deloach-Reed.

Elektronikafest

Fredag kveld var flere hundre mennesker invitert til elektronikafest med flere artister i den ombygde lagerbygningen, som ifølge lokale medier huset rundt 50 beboere i flere kunstneratelierer.

Brannsjefen anslår mellom at 50 og 100 mennesker var til stede da brannen brøt ut. Noen av dem klarte å komme seg ut av den brennende bygningen i live.

Ofrene antas alle å være unge mennesker i 20-årene, og det kan være flere nasjonaliteter blant de døde, opplyser Kelly.

Elektronikaartisten Golden Donna var blant dem som skulle spille under konserten i lokalene fredag kveld. På sosiale medier er det mange som savner venner eller familiemedlemmer etter brannen. Flere av dem etterlyste lørdag desperat sine kjære på arrangementets Facebook-side.

Kunstnerkollektiv

Brannmannskapene fant ingen tegn til at røykvarslere ble aktivert da brannen brøt ut, og den toetasjes bygningen hadde heller ikke noe sprinkleranlegg.

Lagerlokalet går under navnet «Oakland Ghost Ship». På kunstnerkollektivets nettsider ligger bilder som viser et bohemsk interiør. Rommene var fylt med tepper, gamle sofaer og lamper, malerier, pianoer, platespillere og andre gjenstander.

Brannårsaken er ikke kjent, men ifølge brannsjefen gjorde både rotet og mangelen på en tydelig nødutgang det vanskelig for folk å unnslippe flammene.

Bilder publisert på Twitter viser store flammer og mye røyk som stiger opp av taket på bygningen.

– Huden flasset av

En av beboerne, fotografen Bob Mule, kom seg ut i tide og overlevde brannen. Han forteller at han forsøkte, men mislyktes i å hjelpe en venn med å komme seg ut av den brennende bygningen.

– Det var for varmt, for mye røyk, jeg måtte komme meg ut. Jeg følte bokstavelig talt at huden min flasset av, mens lungene mine ble kvalt av røyk. Jeg fikk ikke brannslukningsapparatet til å virke, sier Mule til East Bay Times.

Først morgenen etter kunne brannvesenet erklære at flammene var under kontroll.

Kriminalteknikere skal granske brannstedet, men foreløpig regnes ruinene ikke som et åsted.

Savner lillebror (22)

Mange pårørende møtte opp på sheriffens kontor. Blant dem var Dan Vega, som fortvilet ventet på nyheter om sin 22 år gamle bror og hans kjæreste. Helst vil han dra til brannruinene og lete.

– Jeg vil bare gå dit selv, jeg har arbeidsstøvlene på, så jeg er klar. Jeg vil bare finne broren min, sier han til nyhetsbyrået AP.

Dan Vega sier han ikke engang er sikker på om de to var på festen, men er bekymret fordi han ikke har fått tak i broren.

NTB