GRUSOMME METODER: Opptil 50 000 fanger er forsvunnet i Libya, melder opprørsleder. I fengslene i Libya har det utspilt seg grusomme scener. I fengselsanlegget i militærleiren Khilit al-Ferjan sørvest i Tripoli skal fengselsvaktene ha åpnet dørene til cellene, kastet inn granater og stukket av. Foto: Axelle de Russe/Polaris/Scanpix
GRUSOMME METODER: Opptil 50 000 fanger er forsvunnet i Libya, melder opprørsleder. I fengslene i Libya har det utspilt seg grusomme scener. I fengselsanlegget i militærleiren Khilit al-Ferjan sørvest i Tripoli skal fengselsvaktene ha åpnet dørene til cellene, kastet inn granater og stukket av. Foto: Axelle de Russe/Polaris/ScanpixVis mer

- Opptil 50 000 fanger forsvunnet i Libya

Opprørerne hevder at Kadhafi fengslet 60 000 opprørere siden folkeopprøret startet. Bare 11 000 har blitt befridd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den siste tida har det kommet fram at Kadhafis styrker begikk massedrap før de gjorde retrett. Menneskerettighetsgrupper frykter at antallet drepte kan øke betydelig.

Opprørsledere anslår at 60 000 personer ble fengslet siden folkeopprøret startet i februar, men hittil har bare 11 000 blitt befridd, melder The Telegraph.

- Hvor er resten? Det til tross for at opprørerne har kontroll over størstedelen av Libya.

- Antallet arresterte de siste månedene er anslått å være mellom 57 000 og 60 000. Mellom 10 000 og 11 000 har blitt befridd hittil... Hvor er resten? spør oberst Ahmed Omar Bani i folkehæren.

Dagbladet omtalte i går den grusomme metoden brukt i et fengselsanlegg i militærleiren Khilit al-Ferjan sørvest i Tripoli. Der skal fengselsvaktene ha åpnet dørene til cellene, kastet inn granater og stukket av. Øyenvitner melder om hele 182 personer drept.

The Telegraphs reporter i Libya oppdaget selv 18 lik i en grøft.

- Katastrofe om de er drept Det går flere teorier om hvor de forsvunnede fangene befinner seg. Blant dem er at de kan holdes i underjordiske bunkere som ikke har blitt funnet ennå.

- Det er katastrofalt om de har blitt drept, sier oberst Bani.

De fleste som ble pågrepet av Kadhafis styrker under folkeopprøreret i landet, var soldater, men flere tusen skal også ha vært sivile mistenkt for å støtte revolusjonen.

Human Rights Watch melder at de har bevis for at Kadhafis styrker har utført henrettelse av flere titalls sivile før Tripoli falt til opprørerne.

- Lovet vann, kom med våpen En mann BBC snakket med hadde fått tre av sine sønner henrettet i et fengelsanlegg tilhørende Khamis Kadhafis brigade.

- De lovet dem vann med morgengry, men kom med våpen istedet. de begynte å skyte og så kastet de håndgranater, sier han.