Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny flomanalyse:

Opptil 60 prosent fare for vårflom med alvorlige skader

NVE oppfordrer til beredskap i alle strøk under 600 m.o.h. på Østlandet og Sørlandet.

TRETTEN, OPPLAND 2. JUNI 1995: Øyer Aktivitetssenter blir oversvømt av Gudbrandsdalslågen og den den verste flommen i moderne tid. Foto: Jacques Hvistendahl, Dagbladet.
TRETTEN, OPPLAND 2. JUNI 1995: Øyer Aktivitetssenter blir oversvømt av Gudbrandsdalslågen og den den verste flommen i moderne tid. Foto: Jacques Hvistendahl, Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er større sannsynlighet enn normalt for stor vårflom i Sør-Norge, Finnmark og Nord-Troms på grunn av de store snømengdene, skriver NVE (Norges vassdrags- og energidirektoratet) i dag i sin første oppdaterte vårflomanalyse siden 19. mars.

Mye snø

De store elvene østafjells som drenerer fjellene i Sør-Norge medregnet indre strøk i Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag vil bli preget av snøsmeltingen. Det samme gjelder sideelvene til de store elvene østafjells.

I disse landsdelene er det så mye snø at det er mellom 30 og 60 prosent fare for flom med alvorlige skader.

FLOMANALYSE PR. 9. APRIL: Gult = utfordrende, oransje = alvorlig og rødt = ekstrem situasjon, sannsynlighet oppgitt i prosenter. Kart: NVE.
FLOMANALYSE PR. 9. APRIL: Gult = utfordrende, oransje = alvorlig og rødt = ekstrem situasjon, sannsynlighet oppgitt i prosenter. Kart: NVE. Vis mer

I Finnmark og Nord-Troms er det mellom 40 og 60 prosent fare for flom med alvorlige skader, heter det NVEs ferske vårflomanalyse.

Lokal beredskap

Temperaturer og nedbør framover vil avgjøre omfanget.

- I hovedsak blir det plussgrader på dagtid i Sør-Norge så langt vi foreløpig kan beregne til onsdag 18. april. Et høytrykk ved Skandinavia gir tosifrede varmegrader fra torsdag/fredag i strøk ved kysten. Det blir ikke så varmt, men fortsatt plussgrader i indre strøk, som for eksempel Hamar og omegn. I indre strøk i Sør-Norge blir det imidlertid kuldegrader om natta hele perioden. Det gjelder også lavere strøk nær kysten, iallefall rundt null, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl til Dagbladet.

Bortsett fra mulige regnbyger i sør til helgen, er det ikke nedbør i sikte.

Det er et langtidsvarsel som hydrolog Inger Karin Engen i NVE gir «godkjent pluss» i forhold til mindre flomfare.

- Regn det verste

- Mye regn på toppen av snøsmeltingen er det verste som kan skje. Jevnt med varmegrader på dagtid hjelper hjelper gradvis smelting, selv om minusgrader om natta bremser opp, sier Engen til Dagbladet.

Om endringene i flomanalysen siden 19. mars, sier hun at risiko-området i nord er blitt utvidet.

- Tidligere i vinter og vår dreide det seg om Finnmarksvidda. Nå er risikoen utvidet til større deler av fylket og Nord-Troms i tillegg. For Sør-Norge er situasjonen stort sett uendret.

Utsatt i folkerike strøk

Lavereliggende områder under 500 – 600 meter over havet på Østlandet og Sørlandet er spesielt utsatt i forhold til den forrige storflommen i 1995.

Nå er det mye mer snø i disse folkerike områdene. NVE oppfordrer lokalt beredskapsapparat og publikum på å være forberedt med åpne kummer og stikkrenner.

I store deler av Trøndelag, Nord-Norge sør for Nord-Troms og på Vestlandet er det mindre fare for vårflom enn vanlig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!