Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opptil 80 000 liter fyringsolje sluppet ut i Alnaelva i Oslo

Etter lekkasje. Bellona anmelder saken.

SKADEBEGRENSNING: Personell fra Oslo brann- og redningsetat prøver å begrense oljeutslippet bl.a. ved hjelp av sugebil. Foto: Eugene Brandal Laran / Dagbladet
SKADEBEGRENSNING: Personell fra Oslo brann- og redningsetat prøver å begrense oljeutslippet bl.a. ved hjelp av sugebil. Foto: Eugene Brandal Laran / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Oslo brann- og redningsetat melder via politiet i 21.35-tida at fyringsolje har begynt å sige inn mot Sørenga bad, en svært populær badeplass nær Alnaelvas utløp.

- Vi har patrulje på stedet nå som ber folk om å slutte å bade, skriver de.

SILD I TØNNE: I dag ble det målt hele 28,8 grader i Oslo, og titusenvis av mennesker brukte dagen sin på Sørenga. Det er likevel noe de savner. Video: Ingrid Cogorno / DagbladetVis merVis mer Vis mer Vis mer

Store mengder fyringsolje har rent ut i Alnaelva i Oslo etter en lekkasje fra en bedrift. Det opplyser politiet til VG.

- Meldingen kom inn til oss klokka 15.52, via Oslo brann- og redningsetat (OBRE). Lekkasjen kommer fra et firma i Vårveien (på Ryen/Ekeberg, red.anm.), som opplyser at inntil 80 000 liter fyringsliter kan ha rent ut i Alnaelva, opplyser operasjonsleder Christian Krohn Engeseth til Dagbladet.

Lekkasjen er nå stanset, og OBRE jobber for å begrense skadene. Alnaelva renner ut i Oslofjorden.

Etterforskning

De har lagt ut lenser i sjøen og jobber med sugebil. Men det er for tidlig å si noe om omfanget og eventuelle skadevirkninger, sier Engeseth.

Politiet er på åstedet med patrulje og kriminalvakten. Forholdet vil bli anmeldt og etterforsket, ifølge operasjonslederen.

Dagbladet har vært i kontakt med et firma som renser oljetanker innvendig. De bekrefter at de hadde oppdrag på utslippsstedet i dag, men avviser at de har skyld i ulykken.

Bellona anmelder

Miljøstiftelsen Bellona opplyser at de akter å anmelde utslippet til politiet.

- Dette er alvorlig miljøkriminalitet, og skal ikke forekomme, sier stifter og faglig leder Frederic Hauge til Dagbladet.

Hauge sier han har gode indikasjoner på hvem som er ansvarlig.

ANMELDER: Frederic Hauge, stifter og faglig leder av Bellona. Foto:
ANMELDER: Frederic Hauge, stifter og faglig leder av Bellona. Foto: Vis mer

- Erfaringsmessig vil en anmeldelse føre til bedre innsikt i saken, sier han.

I 2012 slapp Hafslund Varme ut 15 000 liter fyringsolje i Akerselva. De ble året etter dømt til å betale 800 000 kroner i bot.

- Dette utslippet er betydelig større, understreker Frederic Hauge.

- Elva er nettopp åpnet opp og er blitt en viktig grønn åre i byen. Oljesølet rammer nå det populære badestedet på Sørenga. Saken må etterforskes, og de ansvarlige må få ansvar for å rydde opp, sier Lars Haltbrekken, stortingsrepresentant for SV.

Dagbladet følger saken.

LENSER: Lenser er lagt ut ved Alnaelvas utløp ved Grønlikaia. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
LENSER: Lenser er lagt ut ved Alnaelvas utløp ved Grønlikaia. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media