Opptil fem barn drept under raid i Afghanistan

Australske soldater entret en landsby på jakt etter Taliban-ledere sør i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opptil fem afghanske barn ble drept da australske soldater entret en landsby på jakt etter Taliban-ledere sør i Afghanistan.

Barna ble rammet under en skuddveksling mellom soldater og Taliban-opprørere, opplyser det australske forsvarsdepartementet.

Australia gransker hendelsen som skjedde i provinsen Uruzgan torsdag. Ifølge det afghanske forsvarsdepartementet ble to barn og en kvinne drept, i tillegg til at åtte personer ble såret.

- Forsvarsdepartementet fordømmer at en kvinne og to barn ble drept og åtte andre såret i en operasjon utført av internasjonale styrker, het det i en uttalelse fredag.

Departementet ber også om at slike aksjoner iverksettes i samråd med afghanske styrker.

Den NATO-ledede ISAF-styrken meldte tidligere at også afghanske soldater deltok i raidet.

Føler seg krenket

Operasjoner mot boliger og moskeer i Afghanistan er en viktig årsak til at mange afghanere føler seg krenket av de utenlandske soldatene. I høst utstedte derfor ISAF et direktiv hvor det heter at utenlandske soldater ikke bør gå inn i hus eller moskeer uten at operasjonen ledes av afghanere. Unntaket er hvis de er i overhengende fare.

De australske soldatene har opplyst at de aksjonerte etter å ha blitt beskutt.

Ingen australske soldater ble såret, men en av opprørerne skal ha blitt drept.

Sivile tap rammer også tilliten til regjeringen i Kabul og president Hamid Karzai, som gang på gang har krevd at NATO og USA sørger for at sivile ikke blir drept i kampen mot Taliban.

Barna i Uruzgan ble drept samme dag som USAs nye utsending til Afghanistan og Pakistan, Richard Holbrooke, kom til Kabul. Når USA trapper opp innsatsen i Afghanistan, er en av de viktigste utfordringene å hindre at opptrappingen fører til at enda flere sivile liv går tapt.

(NTB)