Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Opptil fem millioner hjemløse

Mangler mat, vann og medisiner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flodbølgene i Det indiske hav 2. juledag har drevet millioner av mennesker fra hjemmene sine, og katastrofen kan bli mye større dersom hjelpen til de rammede områdene ikke når fram fort, sier Verdens helseorganisasjon (WHO).

- Dette er den alvorligste naturkatastrofen som har rammet regionen på flere tiår. Helsebehovet til folk er umiddelbart og grunnleggende, sier organisasjonens generaldirektør Jong Wook Lee.

Organisasjonen anslår at et sted mellom tre og fem millioner mennesker mangler det helt elementære for å overleve: Rent drikkevann, tak over hodet, mat, medisin og legehjelp.

Tallet på antall omkomne var klokka sju i kveld passert 125 000 mennesker. Mange steder venter man at tallet stiger. Epidemier blant de mange menneskene som nå er drevet på flukt, kan føre til ytterligere stigninger i dødstallene.

Vannet viktigst

Organisasjonen sier det er drikkevann, og ikke det å fjerne likene som er det viktigste for å forhindre utbrudd av epidemier blant millioner av overlevende.

- Det er ingen risiko for epidemier på grunn av de døde kroppene, sier WHO-talskvinne Harsaran Pandey i New Dehli ifølge MSNBC News.

Hun understreker at sykdomssmitte ikke overlever lenge i døde menneskekropper. Det er de overlevende som er smittebærere, og smitten sprer seg særlig gjennom drikkevannet.

PÅ FLUKT: Denne lille jenta er en av flere millioner mennesker som er drevet på flukt av flombølgene i Det indiske hav. Hun får mat i flyktningeleiren i Batticaloa-området på Sri Lankas østkyst. WHO varsler dramatisk økning i dødstallene om ikke de hjemløse menneskene får rask hjelp. Foto: AFP/Scanpix
PÅ FLUKT: Denne lille jenta er en av flere millioner mennesker som er drevet på flukt av flombølgene i Det indiske hav. Hun får mat i flyktningeleiren i Batticaloa-området på Sri Lankas østkyst. WHO varsler dramatisk økning i dødstallene om ikke de hjemløse menneskene får rask hjelp. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

- Det betyr at mange, mange, mange mennesker kan dø om vi ikke når fram til folk i tide med trygt vann for å forhindre dødelige sykdommer som smitter gjennom vannet, sier Pandey.

Spesielt dreier det seg om mageinfeksjoner. Leger på Sri Lanka har allerede rapportert om tilfeller av diaré og oppkast.

- Det er når en person blir dehydrert av diaré det blir farlig og vedkommende kan dø, sier Pandey.

Sri Lanka øker dødstallet

På fattige Sri Lanka er 2525 flere personer bekreftet omkommet. Antallet døde på øya er nå oppe i 27 268. Fortsatt er 4916 mennesker savnet, sier D. N. Wanigasuriya fra landets nasjonale krisesenter ifølge AP.

Man regner med at omkring en million mennesker har blitt gjort hjemløse av flodbølgen som rammet 2. juledag. Til sammen er omkring 770 provisoriske leire på skoler og i religiøse bygninger.

Falsk alarm

Situasjonen i landet er kaotisk, og ble enda verre da meldingene om en ny flodbølge ble kringkastet på radio. Meldingene baserte seg på Indias flomvarsel. Indiske myndigheter dempet varslene timer seinere, og skyldte på dårlig informasjon fra et ukjent amerikansk selskap, skriver AP.

Men da var panikken allerede brutt ut i det allerede herjede Sri Lanka.

- Forvirringen er fullstendig. Alle vil slippe å se bølgene igjen, så de reiser, sa Rohan Bandara som bor i kystbyen Tangalle.

Bilister rygget i grøfta og forsøkte å kjøre forbi hverandre på trange veier. Folk klatret opp på taket av husene sine, eller tok med seg det de kunne bære av eiendeler og flyktet fra sjøen til høyereliggende områder.

Tre milliarder

Sri Lanka har en befolkning på 19 millioner mennesker. Omkring en million av disse er ganske sikkert uten hjem, kanskje fler. I Indonesia skal tallet på hjemløse være omkring tre millioner. I tillegg skal ytterligere en million være savnet til sammen i de andre landene som er påvirket.

WHO anslår at de trenger 240 millioner kroner for å skaffe de tre til fem millionene hjemløse menneskene det de trenger av vann, mat og annen livsnødvendig hjelp.

I overkant av tre milliarder kroner er til nå satt av til nødhjelp til de flomrammede områdene, bekreftet FNs generalsekretær Kofi Annan i dag. Halve beløpet ble i dag stilt til rådighet av Verdensbanken.

MAT: Denne mannen har fått mat fra frivillige hjelpemannskaper i en leir i Batticaloa-området på Sri Lanka. Mat, medisiner og tak over hodet er de viktigste behovene å dekke etter rent drikkevann.
SMITTEKILDE: Drikkevann er en farlig smittekilde i de flomrammede områdene. Hjelpeorganisasjonene sender tonnevis med vannrensingstabletter.
HJEMLØSE:</B> Disse barna står ved en haug klær i en flyktingeleir nær den flomødelagte byen Galle sør på Sri Lanka.
FÅR HJELP:</B> Denne jenta har fått en pakke fra hjelpearbeidere i en forstad sør for byen Galle på Sri Lanka.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media