Opptøyene fortsetter i Nigeria

Opptøyene fortsatte i Nord-Nigeria lørdag morgen, tross Miss World-arrangørenes beslutning om å flytte det omstridte arrangementet til London.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kampene som begynte som en protest blant muslimske ungdommer i byen Kaduna etter en avisartikkel om arrangementet, har utviklet seg til en gatekrig mellom muslimer og kristne gjenger, ifølge øyenvitner.

Uroen tok til igjen ved 6.30-tida lørdag morgen, sier øyenvitner til nyhetsbyrået AFP, mens andre sier til nyhetsbyrået Reuters at situasjonen har roet seg. Lørdag ankom fire lastebiler med politiforsterkninger Kaduna.

Over 100 mennesker har blitt drept. Ifølge en talsmann for Røde Kors har kampene spredd seg til overbefolkede lavklasseområder sør i byen, og at det er blitt umulig å anslå det reelle tallet på ofre. Over 2.000 mennesker ble drept i lignende opptøyer i 2000.

Tilflukt i bryggeri

En journalist som arbeider for nyhetsbyrået AFP forteller at hun var nødt til å søke tilflukt sammen med 1.000 andre i et bryggeri sør for Kaduna. Her ble de beskyttet av militære styrker og et pansret kjøretøy.

Sjefen ved bryggeriet, Regis Bouffartigue, sa lørdag morgen at det var skuddvekslinger mellom soldater og demonstrantene.

- Ifølge soldatene har demonstrantene til og med AK47-rifler, sier Bouffartigue.

Etter fredagsbønnen kom det også til opptøyer i Nigerias hovedstad Abuja, hvor missefinalen etter planen skulle holdes. Folk stormet gjennom gatene i nærheten av landets nasjonalmoské og satt fyr på biler. Politiet sa lørdag at de har fått kontroll i gatene igjen, ifølge BBC.

Pakker kofferten

De 92 missene som kjemper om Miss World-tittelen pakket lørdag koffertene for å reise til London, etter at arrangørene besluttet å flytte arrangementet fra hovedstaden Abuja som følge av opptøyene.

- En skjønnhetskonkurranse er ikke verdt å dø for, sier Miss Scotland, Paula Murphy, til den britiske avisen The Sun.

Arrangørene sier i en kunngjøring at beslutningen ble tatt etter grundig vurdering av alle sider ved saken, og ut fra hensynet til Nigeria og deltakerne i årets konkurranse.

Opptøyene brøt ut etter at en avis trykket en artikkel der det ble antydet at profeten Mohammed kunne ha giftet seg med en av missedeltakerne. Missekåringen har også fornærmet muslimer fordi den blir holdt i den hellige fastemåneden ramadan.

(NTB-AFP-Reuters)