Opptøyene fortsetter

Moskeer og kirker sto i brann. Opptøyene i Kosovo fortsatte også i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De 500 norske soldatene fortsatte i går å holde veisperringen sør for Kosovo der de skjøt og drepte en mann som forsøkte å forsere veisperringen onsdag kveld. Nå forsterkes fredsstyrken med 1100 mann.

- Jeg har gitt kommandantene ordre om å bruke den makt som er nødvendig for å sikre seg selv og beskytte de uskyldige folkene i Kosovo, slik at vi igjen kan ha fri bevegelse for alle i Kosovo, sier general Holger Kammerhoff, øverstkommanderende for KFOR-styrkene.

Jaget i elva

Opptøyene begynte i Mitrovica onsdag, etter at tre albanske barn druknet etter å ha blitt jaget i elva av serbere med hund.

Fra hver sin side av elva som deler byen i to skjøt albanere og serbere mot hverandre, mens de fredsbevarende styrkene sto imellom, og prøvde å holde folkegruppene fra hverandre. Men uroen spredde seg snart til andre steder i Kosovo, og til Serbia.

I den kosovoalbanske hovedstaden Pristina døde sju serbere da et hus ble angrepet av rasende albanere.

Tror ikke på krig

I Mitrovica og i Obilic ble serbisk-ortodokse kirker satt i brann. Mens i Serbia ble moskeene i hovedstaden Beograd, og i byen Nic, satt i brann. NATO-talsmann Jamie Shea sa han ikke trodde den dramatiske situasjonen ville utarte til krig. KFOR-styrken har 17500 soldater i Kosovo, og den blir nå forsterket. De norske soldatene skal ut til sommeren, fordi regjeringen prioriterer innsats i Afghanistan og Irak.

ANGRIPER: Kosovoalbanere kastet stein mot NATO-styrker i går.