Opptøyene i Sverige fortsetter: Flere branner i Stockholm i natt

Samtidig meldes det om fortsatt steinkasting mot politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Svenske medier melder at urolighetene i og rundt Stockholm fortsetter også i natt.

SISTE: Opptøyene ser ut til å ha roet seg like før klokka 3 i natt. Politiet opplyser til Expressen at de nå har kontroll i gatene, og at det ikke er noen nye branner den siste timen.

Bydelen Jakobsberg har vært hardt rammet i natt. Expressen reagerte på at det ikke var brannbetjenter i arbeid til tross for at en rekke biler sto i brann.

- De måtte snu De fikk beskjed fra alarmsentralen at steinkastende ungdom gjorde det umulig for redningstjenesten å komme seg inn i bydelen.

- De måtte snu rett her borte, opplyser Expressen.

Avisa skriver at politistasjonen i Jakobsberg bærer tydelige preg av nattas uroligheter. Den ble angrepet av steinkastende ungdommer, og flere ruter skal være knust. Det har ikke kommet meldinger om personskader i løpet av natta.

På Twitter har flere organisasjoner og Husby-boere tatt til orde for en demonstrasjon onsdag kveld. Da vil de «ta byen tilbake» etter flere dager med unntakstilstand.

Rykter Det går mange rykter om branner rundt om i Stockholm. Blant annet skriver flere på Twitter at det brenner i en kirke i Helenelund. Expressen har fått bekreftet at et tre ved kirken brenner, men det er ikke bekreftet at selve kirken brenner.

Aftonbladets reporter i Husby melder i 1.45-tida at hun har hørt to eksplosjoner i den herjede bydelen. Det skjer etter en natt der opptøyene først og fremst har utspilt seg i andre bydeler.

Det er i løpet av kvelden og natta blitt meldt om flere titalls bilbranner, og det fortsetter å komme inn meldinger om nye branner også nå i 2-tida. Aftonbladet melder også at det igjen står biler i brann i Husby.

Kaotisk natt I 1-tiden kom det meldinger om bilbranner, boligbranner og steinkastende ungdom fra en rekke bydeler i Stockholm. Direktebildene fra svenske medier forteller om nok en kaotisk natt for politiet.

Etter at det begynte å regne like etter midnatt kom en politimann med dette håpefulle utsagnet til Aftonbladet:

- Vi får håpe det gjør at folk går hjem.

Ifølge Expressen erkjenner politiet at de ikke gjorde nok for å stoppe opptøyene natt til tirsdag, men at de ikke forventet mer bråk i natt.

Det kommer imidlertid stadig meldinger om nye branner. Aftonbladet melder for eksempel like før midnatt at en bygning skal stå i brann i Husby. Denne brannen skal være omfattende.

Sendte helikopter Også politihuset i Jakobsberg skal ha vært under angrep på et eller annet vis i kveldstimene.

Ifølge nettavisen ble et politihelikopter sendt til politihuset i tettstedet like utenfor Stockholm. Avisas livereporter melder at det er massivt politioppbud rundt politihuset og at det er en rekke brennende biler i området.

Ifølge politiet på stedet ble politihuset angrepet av steinkastende ungdom.

- Dere får komme tilbake når det har roet seg ned, var beskjeden Aftonbladet fikk av politiet på stedet. Seinere har andre branner påtatt seg oppmerksomheten.

Skole i brann Aftonbladet melder også at Lillholmsskolan i Skärkholmen er stukket i ild. Den meldingen skal ha kommet inn like etter klokka 23 i kveld.

Organisasjonen Megafonen har stått sentralt i kaoset de siste dagene. Den skriver på Twitter at det er rolig i Husby nå, men mange pressefolk på plass.

Imidlertid ser det altså ut til at uroen har spredt seg til andre områder.

Også Expressen melder om bilbranner og andre uroligheter en rekke steder, blant annet i Rinkeby og Kista. I videoen øverst i denne saken kan du følge Expressens livedekning.

Forklarer bakgrunnen Ungdomsgruppa Megafonen forklarer bakgrunnen for konflikten mellom politiet og ungdommen: 

- Vi må huske at dette området er det med Sveriges største arbeidsledighet blant unge. Det er stor håpløshet og maktløshet blant ungdommene her, og de er lite fortrolige i forhold til de makthavende, sier gruppa til Expressen. 

- Vi må forstå det som ligger bak disse opptøyene, og forstå hvorfor det skjer. Vi må forstå situasjonen, gå videre - og finne ut hva vi kan gjøre med situasjonen.

Saken oppdateres utover natta

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer