Opptøyene i Sydney sprer seg til andre byer

Frykt for Paris-lignende tilstander i Australia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Opprøret i Sydneys forsteder raste i går for andre natt på rad. 11 personer ble innbrakt, og politiet tror nattas opptøyer var et svar fra arabisk ungdom på de rasistisk motiverte angrepene fra hvite australiere natta før.

Men nå kan opptøyene i og rundt Sydnet få dramatiske følger. Ifølge nyhetsbyrået AP er det allerede registrert rasistisk motiverte angrep i andre byer i Australia.

Flere angrep

I Perth ble en familie utsatt for et eggangrep og utskjelling da 11 menn stormet inn i oppkjørselen deres. Mennene sparket også inn garasjedøra.

- Jeg vet ikke om de trodde vi var noen andre, men jeg vet at det hadde noe å gjøre med situasjonen i Sydney, sier den 42 år gamle familiefaren. Han ønsker ikke å stå fram med navn av frykt for represalier.

Også i Adelaide merker man spenningen mellom hvite og arabere. En libanesisk taxisjåfør skal ha blitt banket opp av en passasjer natt til i dag.

- De var visst uenige om prisen. Offeret skal visstnok ha fått kommentarer om opptøyene i Sydney mens han ble banket opp, sier en talsmann for politiet i sør-Australia.

Parallell til Paris

FÅR UTVIDEDE FULLMAKTER: Australsk politi skal i dagene som kommer få lov til å nekte ungdom å samle seg i store forsamlinger i Sydneys forsteder. De lokale myndighetene mener dette kan hindre ytterligere oppblomstring av volden. Foto: AP/ Rob Griffith
FÅR UTVIDEDE FULLMAKTER: Australsk politi skal i dagene som kommer få lov til å nekte ungdom å samle seg i store forsamlinger i Sydneys forsteder. De lokale myndighetene mener dette kan hindre ytterligere oppblomstring av volden. Foto: AP/ Rob Griffith Vis mer

Motsetningene mellom hvite australiere og australiere med bakgrunn fra Midt-Østen skal ifølge AP ha vokst de siste årene. Hovedsaklig på grunn av terrorangrepene i USA 11. september 2001, og de to terrorbombene på Bali. I den første av Bali-bombene døde 88 australiere.

AP melder at innvandrermiljøene i Australia nå frykter at opptøyene skal bryte ut slik de gjorde i Frankrike tidligere i høst. I Paris\' forsteder kjempet unge innvandrere mot politiet i tre uker før opptøyene roet seg.